Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi’ni ziyaret eden Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi Avukatı Bünyamin Şeker, kadın ve erkek tutukluların darp edildiği, işkenceye maruz kaldığı, süngerli odaya atıldığı ve kadın tutukluların erkek gardiyanlar tarafından taciz edildiğini aktardı. 

Türkiye'de Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarının devreye konulmasıyla birlikte cezaevlerinde her geçen gün hak ihlallerine bir yenisi ekleniyor. 

Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi’ni ziyaret eden Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi üyesi avukat Bünyamin Şeker, çok ciddi ve ağır hak ihlallerinin yaşandığı bilgisi verdi. 

‘SAYIMDA BİLE İŞKENCE’

Dihaber'de yer alan habere göre, dışarıda yaşanan sıcak gündemin cezaevlerine ağır bir yansıması olduğunu dile getiren Şeker, sağlığa ulaşma, beslenme hakkı, spor aktiviteleri ve hatta yaşam hakkı konusunda bile ciddi hak ihlallerinin yaşandığını ifade etti. 

Van, Tarsus ve Elazığ cezaevlerinde son süreçte çok ağır ihlallerin yaşandığına işaret eden Şeker, Van’da çok sıradan bir sayım sırasında bile kadın tutuklulara fiziki şiddet uygulandığını söyledi. Tutukluların şiddete karşı slogan attığında erkek gardiyanların da katılımıyla 26 kadın tutuklu ağır fiziki şiddete uğradığını anlatan Şeker, olaya ilişkin avukatların cezaevine gitmesine de OHAL gerekçe gösterilerek engel olunduğunu aktardı. 

TEK TİP ELBİSE DAYATMASI

Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşananların Van’dan çok farklı olmadığını dile getiren Şeker, Elazığ’da tutuklularla yaptıkları görüşmede işkencenin geldiği boyutu gördüklerini söyledi. Şeker, “Cezaevlerinde tek tip kıyafet tartışmaları yapılıyor. Daha bu durum yasalaşmamasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması üzerine cezaevlerine yoğun bir baskı aracı olarak yansımış durumda. 

Mahkumlar bu uygulamaya karşıdır. Ama buna rağmen cezaevi yönetimi baskılı tişörtleri ve gömlekleri toplanmış. Cezaevlerini şimdiden buna hazırlıyorlar. Tutsakların resimli tişörtlerini toplayan cezaevi yönetimi ve gardiyanlar tutsaklara, ‘Neden bunu aldınız?’ diyerek darp edip, tişörtler zorla alınıyor. Cezaevi idaresinin uygulamalarından da biliyoruz OHAL uygulamalarıyla beraber cezaevlerinde milyonlarca hak ihlali yaşanıyor. Hasta tutuklular tedavi edilmiyor. Tutuklular revire çıkarılmıyor. Hasta tutuklu ameliyat olması gerekiyor. Ama cezaevi idaresi buna izin vermiyor ve tutuklu hastaneye götürülmüyor” diye konuştu. 

‘SÜNGERLİ ODADA TACİZ EDİLİYORLAR’

Şeker, tutukluların cezaevi idaresine “Sularımız kesiliyor, su talep ediyoruz”, “Askeri sayımı reddediyoruz”, “Spora çıkma hakkımızı talep ediyoruz” dedikleri için fiziki şiddete maruz kaldıklarını ve cezaevi idaresinin “Çok konuşuyorsunuz, çok şey talep ediyorsunuz” dediğini aktardı.

Elazığ’da kadın tutuklara yönelik de ciddi hak ihlallerinin olduğunu anlatan Şeker, kadın tutukluların ortak yaşam alanlarına kamera takılmasını kabul etmedikleri için kameraları kapattıkları, bunun üzerine cezaevi idaresinin tutukluları süngerli odaya aldığını bildirdi.

Şeker, “Süngerli odada 2 kamera 24 saat açık bir şekilde tüm alanı görüntülüyor. Lavabo bile izleniyor. Yine süngerli odada iki cam var ve onun önünde sürekli erkek gardiyanlar geçerek, kadınları taciz ediyor. Bunlar, kadınların birebir bize anlattıklarıdır. Yine 4 kadın tutuklu gardiyanlara karşı çıktığı için saatlerce süngerli odaya alınıp, hiçbir ihtiyaçları karşılanmadı” diye konuştu. 

‘MAHKUMLARA İŞKENCE EDİLİYOR’

Süngerli oda ve askeri sayım gibi uygulamaların erkeklerin kaldığı koğuşlarda da yaşandığını aktaran Şeker, Yaşar Kırmızı adında bir tutuklunun ayrı bir yere alınıp işkence edildiğini ve sonra Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlik İnfaz Kurumu’na sevk edildiğini belirtti.

Elazığ’da ciddi hak ihlallerinin yaşandığını ifade eden Şeker, “Cezaevinde kalan tutuklular sürekli dışarıdaki siyasi gelişmelerle bağlantılı olarak şiddete ve baskıya uğruyor. Dışarıda tep tip elbise tartışılıyor, cezaevinde bu durum uygulanmaya çalışılıyor. Önümüzdeki süreçte cezaevlerinde bu tür uygulamaların artacağını düşünüyoruz” dedi.