ABD, El Kaide örgütüne bağlı olmakla suçlanan Suriye’deki cihatçı El Nusra Cephesi’ni “terörist örgütler” listesine aldıktan sonra, iki şefine yönelik mali yaptırım kararı aldı.

Hazine Bakanlığı, Maysar Ali Musa Abdullah El Cuburi ile Anas Hasan Katab’ın isimlerini kara listeye aldıklarını açıkladı. Yaptırım kararı çerçevesinde El Nusra grubunun bu şeflerinin ABD’de aktifleri varsa el konulabilecek ve bunlarla ticaret yapan Amerikan vatandaşları da cezalandırılabilecek.

Bu karar ABD Dışişleri Bakanlığı’nın El Nusra grubunu “yabancı terörist örgütler” listesine almasından sonra geldi. Karar gece saatlerinde alındı.

Hazine Bakanlığı ayrıca Başar El Esad rejimine bağlı hareket eden iki milis grubu olan “Şabiha” ile “Caiş el Şabbi”yi (Şabbiler ordusu) de kara listeye aldığını açıkladı.

TÜRKİYE EL NUSRA'YI DESTEKLİYOR İDDİALARI SÖZ KONUSU

Türkiye’nin de destek sunduğu El Nusra Cephesi, Katar’da kurulan Suriye Ulusal Koalisyonu’na katılmayı reddetmişti. Suriye’deki en etkili silahlı gruplardan biri haline gelen El Nusra, 10 Aralık günü Halep yakınındaki Şey Süleyman üssünü ele geçirdi.

Bu grup, 19-23 Kasım tarihlerinde, Türkiye üzerinden olduğu öne sürülen, tanklarla Resulayn'a girerek Kürtlere saldırıda da bulunan grup aynı zamanda.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan 11 Aralık Salı günü verdiği soru önergesinde El-Nusra Hareketi ile AKP Hükümeti arasında 'bir ilişki olup olmadığını' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sordu.

Kaplan, "Irak'taki El Kaide örgütünün bir uzantısı olarak faaliyet gösteren Suriye'deki El-Nusra hareketi ile Türk hükümeti arasında bir ilişki var mıdır?" sorusunu yöneltti. (anf)