Irak’ın Sünni bölgelerini Suriye ile birleştirip büyük bir Emevi devleti kurmak için alan genişleten El Kaide’nin Ortadoğu’daki en aktif uzantısı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), devlet ilanı yolunda ilerliyor. Irak’ta geniş bölgeyi kontrolü altına alan IŞİD, Suriye’de denetim altında tuttuğu bölgede otomobil plakası bastı. Plakaya ise, “Hilafet devleti” yazıldı. IŞİD’in kontrol ettiği bölgedeki Kürtlere ise “silahlanan çağrısı yapıldı.

Milliyet’ten Namık Durukan’ın haberine göre Emevi Devleti'nin Habur'dan Hatay'a kadar uzanan sınır şeridinin karşısında yer alan Irak ve Suriye topraklarında kurulması hedefleniyor.

"GECE AVCISI İLE VURACAKLAR"

Merkezi Irak ordusu ile Irak-Şam İslam devleti (IŞİD) arasında yer yer çatışmalar sürerken, ordu güçleri Sünni aşiretler ve IŞİD’in denetimine geçen Ramadi ve Felluce bölgelerine yönelik kapsamlı askeri harekat için hazırlık yapıyor.

Şii Başbakan Nuri El Maliki, bir süre önce El Kaide gruplarına karşı büyük büyük temizlik harekatı yapılacağını açıklamıştı. El Kaide gruplarına karşı harekatta kullanılması için Rusya’dan alınan Mi-28NE tipi 13 yeni “Gece Avcısı” savaş helikopterinin, Irak’ın güneyindeki Umm-Kasr limanına ulaştırıldığı belirtildi. Rus ITAR-TASS ajansının haberine yer veren Irak’taki BasNews ajansı, geçen yıl da Irak ordusuna 15 adet Mi-28NE helikopteri satıldığını, yeni gönderilen helikopterlerin ise Irak ordusunun IŞİD’e karşı operasyonlarda kullanılacağı belirtildi.

Irak ve Rusya, silah ve askeri araçların sevkiyatına ilişkin anlaşmayı Ekim 2012’de imzalamıştı. Anlaşmanın maliyeti 4,3 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Anlaşma, Bağdat’a 48 adet “Pantsir-S1” uçaksavar füze ve top sistemi ile 40 adet Mi-28NE helikopterin sağlanmasını öngörüyor. Daha önce de Moskova-Bağdat arasında Ka-52 savaş helikopterlerin sevkiyatına ilişkin bir anlaşma daha yapılmıştı. Irak’a askeri araçların sevkiyatına Ekim 2013 yılında başlanmıştı.

ERBİL'E SIĞINDILAR

Bölgeye yönelik kapsamlı harekat hazırlığı sürerken çatışmalar nedeniyle Ramadi ve Felluce’den kaçan dokuz bini aşkın aile, Kürdistan’ın Erbil kentine kaçtı. Maddi durumu iyi olan aileler otellere yerleşirken, çok az sayıda kişi de akrabalarının yanına yerleşti. Maddi durumu kötü olanlar araçları içinde ve sokaklarda yatıyor.

Erbil Valisi Newzad Hadî, Anbar ilinden Erbil’e 13 bin ailenin göç ettiğini ve göçmenlere geçici ikametgah belgesi verdiklerini söyledi. Göç edenler için Erbil’de geçici kamp kurulmasına yönelik ise çalışma başlatıldı.

Ramadi ve Felluce’den kaçan Kürdler ve Sünniler Erbil’i tercih ederken Şiiler de güney illerine gidiyor.

SİLAHLANMA ÇAĞRISI

Irak Ordusu ile El Kaide bağlantılı IŞİD arasında yaşanan şiddetli çatışmalar Kuzey Irak Bölgesi dışında kalan Kürt bölgelerine de sıçraması ihtimali üzerine Kürtlere “silahlanın” çağrısı yapıldı.

Xendan haber sitesi, Kürdistan Bölgesi dışında kalan Celawla’daki Kürdlere silahlanın çağrısı yapıldığını duyurdu. Celawle İlçe Emniyet Müdürü Enwer Hesen, Kürt güvenlik güçleri ve Kürt ordusunun alarma geçtiğini, bu kapsamda Kürdlerden kendilerini korumalarını sağlamak için silahlanmaları konusunda çağrı yaptıklarını söyledi.

KÜRT ORDUSU DA TEYAKKUZA GEÇİRİLDİ

Dengeazad internet sitesinde yer alan bir habere göre ise silahlanma çağrısına, Kürdistan Bölge Hükümeti Peşmerge Bakanı Cebar Yawer de katıldı. Yawer, Peşmerge güçlerinin Kürdistan Bölgesi hükümetinin yönetimi dışında kalan Kürt bölgelerine yönelik El Kaideli grupların saldırı girişimlerini önlemek için teyakkuz halinde beklediklerini söyledi. Yawer, “Peşmerge Bakanlığı’na bağlı tugaylar, 70 ve 80’inci birlikler ile bölge emniyet ve polis güçleri tarafından bu bölgelerin emniyetini destekleme faaliyeti oluşturulmuştur. Bu çalışmalara Hewîce’de yaşanan gelişmelerden sonra Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Peşmerge Bakanlığı tarafından karar verilmiştir. Biz Kürdistan Bölgesi hükümetinin idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerde bir emniyet ve savunma hattı oluşturduk” dedi.

HİLAFET DEVLETİ PLAKASI

Bu arada Irak ve Suiriye’de alan geniş bir alanda hakimiyet kuran IŞİD’ın, devletleşme faaliyetlerine hız verdi. IŞİD, Irak’ın Sunni bölgelerini, Suriye ile birleştirip büyük bir Emevi Devleti kurmayı amaçlıyor. Bunun için Irak’tan ayrılmak ve Suriye rejimini yıkma yolunda ilerliyor. Bu kapsamda Suriye’de devletleşme uygulamasına ilk olarak araç plakalarından başlandı. IŞİD tarafından basılan ve ilk olması nedeniyle (1) rakamı verilen araç plakasında “Hilafet Devleti/ 1 /Şam Vilayeti” yazılarına yer verildi. (Milliyet)