Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu, hak ihlalleri, cinsel istismar ve mahkumlara yönelik şiddet olayları gündeme gelen Şakran Cezaevi'nde çocuk mahkumlara dönük hak ihlallerine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, sorumluların cezalandırılması ve çocuk cezaevlerinin kapatılması talep edildi.

Kadın tutukluların gönderdiği mektupla hamile iki genç kadının tek kişilik hücrede tutulduğu, zorla uyandırıldıkları, ihtiyaç duymalarına rağmen hastaneye götürülmedikleri bilgisine ulaştıklarını belirten Eğitim-Sen, "Çocukların cezaevlerinde tutuldukları bir ülkede ne adaletten ne de özgürlüklerden bahsedilemeyeceğini herkese hatırlatır, Şakran’da yaşananların bir an önce son bulması için herkesi duyarlı olmaya çağırırız" dedi.

'ÇOCUK CEZAEVLERİNDE İŞKENCE RESMİLEŞMİŞTİR'

Açıklamada, yaşananların sadece kendini bilmezin yaptığı tesadüfi işler olmadığı çocuk cezaevlerinin sistemli işkencesinin resmileşmiş hali olduğuna dikkat çekildi, "Devlet suçlardan koruyamadığı hatta suçun içine ittiği çocukları ve gençleri cezaevlerinde ıslah etmeye çalışmaktadır. Yapılan tam bir ikiyüzlülüktür" tepkisinde bulunuldu.

Açıklamada, yaşananların cezasız kalmaması ve söz konusu gardiyan hakkında bir an önce soruşturma açılmasını talep edilirken, "Tüm iddialar araştırılmalı ve sorumlular cezalandırılmalıdır. Ancak asıl sorunun kaynağı olan çocuk cezaevlerinin hepsi kapatılmalıdır. O zaman gerçekten ibreniz adalet ve eşitliği gösterebilir" denildi. (ETHA)