Ege Üniversitesi'nde, 6 Kasım Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) kuruluşu nedeniyle basın açıklaması yapmak isteyen öğrencilere polis müdahale etti.

Edebiyat Fakültesi önünden yürüyüşe geçen eylemci öğrenciler, Ziraat Fakültesi önünde polis engeliyle karşılaştı. Polis, öğrencilerin basın açıklamasının Öğrenci Çarşısı'nda yapılmasına izin vermedi.

Gruba biber gazı ile müdahale eden polis 58 öğrenciyi gözaltına aldı.

Polis müdahalesinden kaçan öğrenciler Edebiyat Fakültesi önünde tekrar toplanmak istedi. Ancak polis öğrencilere burada da biber gazı sıktı ve plastik mermi kullandı. Plastik mermiden yaralanan öğrenciler hastaneye kaldırıldı.

Öğrencilerin yanı sıra akademisyenler de biber gazına maruz kaldı.

Akademisyenler polisin üniversite içindeki  müdahalesine tepki gösterdi ve bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Gözaltı ve orantısız müdahalenin ardından yapılan açıklamayı, akademisyenler Nilgün Toker Kılınç okudu. Kılınç, "Son dönemde üniversitemiz içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan her türlü eylem ve etkinlik özel güvenlik birimleri ve polis tarafından engellenmektedir," dedi.

Kılınç, engellemelerin çoğu zaman şiddet boyutuna vardığını ve demokratik  bir üniversiteye robokoplar'ın ve zırhlı araçların yakışmadığını belirtti. Üniversitenin amacının toplumsal duyarlılığa haiz, sorumlu bireyler yetiştirmek olduğunu söyleyen Kılınç, "Ancak mevcut uygulamalar, yarattığı korku ortamı sebebiyle, sinik ve toplumsal açıdan sorumluluk almakta ürken bir nesle yol açacaktır. Bu sebeple,biz Ege Üniversitesi çalışanları olarak, üniversite kampüsü içerisinde, şiddete başvurmayan her türlü söz söyleme denemesinin özgür ve güvenli bir ortamda önünün açılmasını ve polisiye tedbirlerle bastırılmaya çalışılmamayı talep ediyoruz," diyerek güvenlik şefini istifaya davet etti.

Basın açıklamasına katılan akademisyenlerin isimler şöyle:

 Prof.Dr. Taylan Altuğ, Prof. Dr. Şeyda Aksel, Yrd.Doc.Dr. Gülgün Meşe, Prof Dr.Melek Göregenli, Prof.Dr Nilgün Toker Kılınç, Öğretim görevlisi Mustafa Kaya Sütçüoğlu, Doç.Dr zerrin Kurtoğlu, Doç.Dr.Selda Akçalı, Doç.Dr.Mert Teközel, Yrd.Dç.Dr.Ertan Daş, Yrd.Dç.Dr.Meliha Korkmaz, Arş.Görevlisi Türkan Yılmaz Irknak, Arş.Görevlisi Seçil Özdemir, Arş. Görevlisi Orçun Gilgin, Dç.Dr.Ahmet Talimciler, Dç.Dr Cumhur Tanrıver, Dç.Dr Oya Paker, Yrd.Dç.Dr Mehmet Kururtay, Dr. Gökçen Başaran İnce, Yrd.Dç.Dr Engin Öner, Yrd.Dç.Dr Bekir Balkız, Yrd.Dç.Dr  Yurdagül Beril Akıncı ve ismi açıklamaya eklenmeyen bir çok akademisyen var. (Çaylak Haber/Ürgen Tepe)