Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Afrin'e yapılan askeri operasyona "Zeytin Dalı Operasyonu" adının verilmesine karşı yazılı bir basın açıklaması yaptı.

"Zeytin barışın simgesidir savaşın değil" başlığını taşıyan EGEÇEP basın açıklamasında; zeytin ve zeytin dalının tarihten bugüne kadar temsil ettiği değerlerin hep barış, bereket, bolluk ve sevgi üstüne olduğu ifade edildi.

Açıklamada, "Canlı yaşamı ve doğa tahribatı doğuracak bir savaşa bu ismin verilmesi kabul edilemez" ifadelerine yer verildi.

ZEYTİN KARŞITI POLİTİKALARIN BİR ÜRÜNÜ

AKP iktidarının sürekli bir şekilde Zeytin Yasasını delme girişimlerine dikkat çekilen açıklamada, "Soma Yırca'da yandaş şirketin 6600 zeytini katletmesine göz yumulması, maden ve enerji yatırımları için zeytinliklerin ortadan kaldırılması gibi zeytin karşıtı politikalarını yıllardır biliyoruz. Şimdi de bir askeri harekata zeytin dalı adının verilmesini bu düşüncenin bir ürünü olarak değerlendiriyoruz" denildi.

İSTİSMAR EDİLMEK İSTENİYOR

Zeytin ağacı ve zeytin dalı imgesinin insanlık kültürünün edebi eserlerinde ve kutsal kitaplarda edebi metinlerde de barış, bereket, bolluk olarak geçtiğinin örneklerle altının çizildiği basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

"Biz yaşam savunucuları, savaşların olmadığı, tüm canlıların yaşam haklarının gözetildiği, insan emeği ve onurunun korunduğu, doğayla barışık bir yaşam mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız.

Böylesine önemli, 'kutsal', uzun ömrü nedeniyle 'ölmez ağaç' denilen bir bitkinin, tüm canlıların yaşam haklarını ortadan kaldıran, yoksulluk, göçler, sağlıksızlık kadar çevresel sorunların da en önemli nedenlerinden olan savaşa ad olarak konulmasını doğru bulmuyoruz.

Doğanın bize bahşettiği en önemli değerlerimizden zeytin ağacının bu şekilde istismar edilmesine karşı "Zeytin barışın simgesidir savaşın değil" diyoruz."

Kaynak: Evrensel