Kemal GÖKTAŞ / Vatan Gazetesi

Anayasa Mahkemesi’nin geçtiğimiz yıl ismini EDP (Eşitlik ve Demokrasi Partisi) olarak değiştiren SHP'nin 2005 ve 2006 yılı mali denetiminde büyük bir skandal çıktı. Partinin yeni yöneticilerinin ortaya çıkararak Anayasa Mahkemesi'ne sunduğu belgelere göre, partinin önceki yöneticilerinin partinin gider makbuzlarının, arşivi su bastığı için yok olduğu yönündeki tutanağının aslının olmadığı, parti yöneticilerinin çaycıyı hortumla evrakı sulaması ve tamamen okunmaz hale getirmek için üzerine toner tozu döktürdüğü iddia edildi.

Anayasa Mahkemesi'nin Resmi Gazete'de yayımlanan mali denetim kararında, SHP'nin 2005 ve 2006 yılı harcamalarına ilişkin hiçbir belgeyi Anayasa Mahkemesi'ne sunmadığı, bunun yerine parti görevlilerince imzalanan 15 Eylül 2008 tarihli tutanakta, Genel Merkez binasının zemin katında bulunan muhasebe evraklarının arşivlendiği odayı kalorifer tesisatının patlaması sonucu su bastığı, 2005 yılına ait muhasebe evraklarının kalorifer kazanından akan kirli su içerisinde kullanılmaz hale geldiği, kullanılamaz haldeki bütün dokümanın mahkemece tespit edildikten sonra imha edilmek suretiyle kullanım dışına çıkarılmasına karar verildiği belirtildi.

YENİ YÖNETİCİLER ORTAYA ÇIKARDI

Ancak partinin yeni yöneticileri, mahkemeye başvurarak konu ile ilgili yeni bir bilirkişiyi incelemesi yaptırdı. Bu incelemede, arşiv olarak kullanılan odada bütün evrakı yok edecek şekilde bir su baskını yaşanmadığı, sadece yerleri ıslatacak bir su sızıntısından söz edilebileceği belirtildi. EDP yöneticileri bu bilirkişi raporu ile birlikte 18 Mart 2011'de Anayasa Mahkemesi'ne ilginç bir dilekçe sundular.

ÇAYCI: "EVRAKI HORTUMLA SULAYIP TAMAMEN OKUNMAZ HALE GELMESİ İÇİN TONER TOZU DÖKTÜK"

Partide çaycı olarak çalışan Nurettin Gevşek tarafından yazılan 19 Ağustos 2009 tarihli dilekçede; Muhasebe Müdürü Güngör Oflu ’nun talimatıyla ve Genel Sekreter Uğur Cilasun'un onayıyla evrakları bir odada topladığını, muhasebe müdürü ile beraber hortum takarak ıslattıklarını, ıslanan malzemelerin üzerine okunmaz hale gelmesi için toner tozu döktüklerini, daha sonra muhasebe müdürünün tamirci çağırdığını ve su basmış gibi olsun diye tamirciye radyatörün vanasını kırdırdığını ve sonra yeniden yaptırdığını ve makbuz alıp tamir parasını ödediğini anlattı. Gevşek, tutanağı da genel sekreterin partinin zor durumdan kurtulacağını söylediği için imzaladığını ifade etti.

1.6 MİLYON TL CEZA

AYM'nin incelemeleri sırasında partinin bankadan 628 bin TL kredi çektiği de belirlendi. Siyasi Partiler Kanunu'na göre siyasi partilerin kredi çekemeyeceğine dikkat çeken AYM, EDP'ye yüklü bir fatura çıkardı. AYM, 2005 yılı giderleri için 321 bin, 2006 yılı giderleri için 692 bin ve çekilen kredi tutarı olan 628 bin TL olmak üzere toplam 1 milyon 641 bin TL ceza verildi. AYM, belgeleri imha eden partinin eski yöneticileri hakkında da Ankara Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

ÖDP'YE DE "HATALI FATURA" CEZASI

Mali denetim bir başka sosyalist partiyi de harcamaları belgelendirirken yapılan acemilikten ötürü vurdu. AYM, parti adına yapılan harcama ve konaklamalarda alınan faturaları parti tüzel kişiliği adına değil, harcamayı yapan parti yetkilisi adına kesen ÖDP'ye de 2004 yılı için 37 bin, 2005 yılı içinse 4 bin 598 TL ceza kesti.

http://kemal-goktas.blogspot.com