ANKARA- Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP), kuruluşundan iki yıl sonra, 1. Olağan Konferansı'nı topladı. "Umutlu bir gelecek için" şiarıyla 1. Olağan Konferansı'nda Yeşiller Partisi ile 3. kişilerle birlikte yeni bir parti kurulması kararı da alındı.

 

Alkadraz salonunda yapılan konferans, saygı duruşu ile başladı. Açılış konuşmasını yapan EDP Genel Başkanı Ferdan Ergut, süreci 3 ana eksende değerlendireceğini söyledi.

 

Birinci eksen olarak CHP'deki başkan değişimini değerlendiren Ergut, Kılıçdaroğlu'nun başkan olması ile CHP'nin karakterinin değişmediğini, CHP'nin resmi ideolojiyi sürdürdüğünü söyledi. Ergut, ancak bu değişimin, kendi partilerindeki Alevileri CHP'ye çeken bir rol oynadığını ifade etti. İkinci eksen olarak referandumu hatırlatan Ergut, AKP'ye değil anayasa değişikliğine evet dediklerini ifade etti. Ergut, kendi "evet"lerinin AKP'nin "evet"i ile aynılaştırılamayacağını savunarak, bu görüşü hala savunduklarını ifade etti. Sol-sosyalist güçlerin geçmişe takılmaması, referandumdaki farklı değerlendirmelerin ayrışma kaynağı olmaması gerektiğini söyleyen Ergut, "AKP zihniyetine hayır, referanduma evet" konusundaki tavırlarının yeterince anlaşılamadığını kaydetti.

 

3. olarak ise EDP'nin kurucu Genel Başkanı Ziya Halis'in istifasını değerlendiren Ergut, Halis'in de seçim döneminde ortaklığı savunduğunu, ancak seçimlere bağımsız blok olarak girmek yerine bir parti altında girilmesi gerektiğini düşündüğünü hatırlattı. Bu konuda farklılık olduğu için Halis'in partiden istifa ettiğini kaydeden Ergut, genel başkanlık değişimini "teknik bir farklılık" olarak değerlendirdi. Ergut, "İyi ki Ziya Halis gibi birisiyle çalıştık ve çalışıyoruz. Ama istifa etmesini istemezdik" dedi.

 

Ferdan Ergut’un ardından konuşan BDP İstanbul Milletvekili ve HDK Eşsözcüsü Sebahat Tuncel, BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak'a yönelik mermili tehdidi hatırlatarak, "Bu kurşun açık bir tehdittir. Gazeteciler ceplerinde mermi mi taşır? Biz bu tehditlere pabuç bırakmayız" dedi.

 

Başbakan Erdoğan'ın kürtaj ile ilgili açıklamalarına sert tepki gösteren Tuncel, kürtaj hakkının gaspını ve kadın bedeninin tahakküm altına alınmasını kabul etmeyeceklerine işaret etti. Tuncel, "Böyle bir erkek egemen zihniyeti kabul etmiyoruz" dedi.

 

Başbakan Erdoğan'ın özellikle Kürt kadınlarına saldırdığını ifade eden Sebahat Tuncel, soruşturma açılan milletvekillerinin çoğunun kadın olduğuna dikkat çekti.

 

Tuncel, birleşik mücadele çağrısı yaparak konuşmasını sonlandırdı.

 

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Feyzi Aydar, THY işçilerinin mücadelesini destekleme çağrısı yaparken, HDK'nin ortak mücadele konusundaki rolüne ve önemine vurgu yaptı.

 

ESP MYK üyesi Ongun Yücel ise emperyalist küreselleşmenin geldiği aşamada, kapitalizmin krizden kurtulamadığını söyledi. Yücel, Avrupa'daki hareketleri hatırlatarak, Yunanistan'daki krize karşı mücadelenin seçimleri de etkilediğini, demokratik cephe olan SYRIZA'nın seçimde büyük başarı elde ettiğini kaydetti. Diğer yanda Suriye ve İran'a yönelik olası saldırı tartışmaları ve Kürecik'e kurulan füze kalkanına değinen Yücel, "Bir yanımız Yunanistan, bir yanımız Ortadoğu. Biz çok kritik bir coğrafyada duruyoruz. Dünyayı da değiştirebilecek bir dinamiğe sahibiz" dedi.

 

AKP'nin ırkçı, şoven, cinsiyetçi politikaları nedeniyle artık teşhir olduğunu ve gerileme süreci yaşayacağını belirten Yücel, CHP'nin ise halka bir umut vermediğini ve veremeyeceğini kaydetti. Yücel, "Türkiyeli ezilenlerin, emekçilerin, demokratların birleşik bir özne olması gerekir. Ve bu yaratıldı. Bu özne Halkların Demokratik Kongresi'dir. Şimdi görev HDK'yi büyütmektir" dedi.

 

TKP 1920 adına konuşan temsilci ise HDK'nin yanında olduklarını ve içinde olup olmamayı tartıştıklarını söyledi. Temsilci, 1920 TKP geleneğini sürdürdüklerini ifade etti.

 

Sosyalist Parti Genel Başkanı Mustafa Kahya, AKP'nin saldırılarına karşı birleşik hareketin önemine dikkat çekerek.

 

Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin 1. Olağan Konferansı devam ederken, konferansta Yeşiller Partisi ile birleşme kararı alındı. Ferdan Ergut genel başkanlık için tek aday olurken, Ufuk Uras, Erol Katırcıoğlu, Mesut Yeğen de parti meclisi için aday oldu. (ETHA)