Washington Post gazetesi ABD Başkanı Trump'ın 14 Temmuz'da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu arayarak İsrail'de gözaltına alınan Ebru Özkan adlı Türk vatandaşının bırakılmasını istediğini yazdı.

İsrail haberi doğrularken, talebin Erdoğan ile Trump arasında ABD'li rahip Brunson'un bırakılması anlaşması çerçevesinde olduğu iddia edildi.

Brunson nedeniyle yaptırımla tehdit ederken İsrail'den beklenmedik bir açıklama geldi.

Önce ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post,  ABD Başkanı Donald Trump'ın 14 Temmuz'da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu telefonla arayarak İsrail'de 11 Temmuz'da gözaltına alınan Ebru Özkan adlı Türk vatandaşını bırakmasını istediğini yazdı.

Gazeteye göre Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 11 Temmuz'daki NATO zirvesinde yaptığı görüşmede ABD'li din adamı Andrew Brunson'un serbest bırakılması karşılığında bir anlaşma yaptığı için İsrail'den bunu talep etti.

27 yaşındaki Özkan, Kudüs'e yaptığı ziyaretin ardından 11 Haziran'da Türkiye'ye dönmek için geldiği Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'nda Hamas ile birlikte komplo kurmak ve devlet güvenliğine tehlike arz etmek gibi terörizm suçlamaları ile gözaltına alınmış, 15 Temmuz'da ise İsrail Özkan'ı Türkiye'ye sınır dışı etmişti.

Özkan'ın avukatı suçlamaları reddederken İsrail Özkan'ın yaklaşık 1 ay gözaltında kaldıktan sonra  sınır dışı edilmesi konusunda sessizliğini korumuştu.

İSRAİLLİ YETKİLİ DOĞRULADI

İsrail'in önemli gazetelerinden Haaretz'e konuşan adı açıklanmak istemeyen bir İsrailli yetkili Trump'ın Özkan'ın serbest bırakılmasını istediğini doğruladı.

Yetkili " Başkan Trump'tan bu yönde bir istek geldiğini doğrulayabilirim" diye konuştu.

Kaynak: Sputnik