Düzce'de etkili sağanak nedeniyle meydana gelen su baskını ve heyelanda kaybolan 5 kişiyi arama çalışmasına bugün (22 Temmuz) yeniden başlandı.

Kayıp 5 kişiyi arama çalışması sırasında bir çocuğun cansız bedeni bulundu. Faciada toplam 3 kişi hayatını kaybetti.

Öte yandan Düzce Valiliği, şebeke suyunda kesinti yaşanması veya temiz suya erişimin mümkün olmaması durumlarında kaynağı belli olmayan suların tüketilmemesi konusunda uyardı.

Düzce'de sel sularına kapılarak kaybolan 7 kişiden 5'ini bulmak için bugün dere yataklarıyla su taşkınlarının olduğu bölgede arama çalışması yürütülüyor.

Kayıp 5 kişinin bulunması için yürütülen çalışma kapsamında, Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ile Düzce Arama Kurtarma Ekipleri (DAKE) Akçakoca ilçesine bağlı Uğurlu köyünde bir çocuğun cansız bedenine ulaştı.

Ceset, Cumhuriyet Savcısının incelemesi için Akçakoca Atatürk Devlet Hastanesine getirildi.

VALİLİKTEN SU UYARISI

Düzce Valiliği sel afetinin yaşandığı bölgedeki yurttaşları içme suyu konusunda uyardı. Valilik, suyun kaynatılarak içilmesi uyarısında bulunarak şu açıklamada bulundu:

"18 Temmuz tarihinde Akçakoca ve Cumayeri ilçelerimizde meydana gelen doğa olayı nedeniyle vatandaşlarımızın, şebeke suyunda kesinti yaşanması veya temiz suya erişimin mümkün olmaması durumlarında, kaynağı belli olmayan suları tüketmemeleri önem arz etmektedir. Su kesinti sonrasında şebeke suyunu içme amaçlı olarak kullanılacak ise su berraklaşıncaya kadar akıtılmalı ve tercihen 1-2 dakika kaynatılıp, soğutularak kullanılmalıdır. Mümkünse Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı ambalajlı sular tüketilmelidir. Depolanan veya saklanan sular, ağzı kapalı temiz kaplarda ve güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmelidir. Sular gelse bile öncelikle depolanmış sular tüketilmeli, geniş kapaklı musluklu bidonlar tercih edilmeli, bidonların temizliği sürekli kontrol edilmelidir."

YİYECEKLERİN YIKANMASI

Valilik, yiyeceklerin yıkanması konusunda da şu uyarıyı yaptı:

"Su kesintisi sonrasında çiğ tüketilen her türlü sebze ve meyve, yıkandıktan sonra yüzde 1’lik klor solüsyonundan bir litre suya 20-30 damla damlatılarak, 30 dakika bekletilmelidir(Yüzde 1'lik klor solüsyonu 1 bardak çamaşır suyunun üzerine 9 bardak normal su konularak kolayca hazırlanır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, kullanılan çamaşır suyu herhangi bir katkı maddesi içermemeli ve yüzde 10 aktif klor ‘sodyum hipoklorit’ içermelidir. Konuyla ilgili yaşanabilecek güçlüklerde en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak bilgi alınmalıdır). Bu bağlamda; vatandaşlarımızın yaşayabileceği herhangi bir karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal vb. rahatsızlık durumlarında en yakın sağlık kurumuna başvurarak, tıbbi yardım almaları gerekmektedir."

DENİZE GİRİLMEMESİ UYARISI

Sel sularının neden olduğu atıkların karışmış olmasından dolayı denizin mikrobiyolojik olarak kirlenebileceği, denize girilmesi halinde deniz suyunda bulunan mikroorganizmaların bulaşıcı hastalıklara ve salgına neden olabileceği kaydedilen açıklamada "İl sağlık müdürlüğümüze bağlı Akçakoca İlçe Sağlık Müdürlüğü ekiplerince, ilçemizde bulunan deniz suyundan analiz için alınan numunelerinin uygun olması durumunda ve plajların temizlik işlemleri tamamlanana kadar vatandaşların Akçakoca ilçemizde denize girmemesi, cankurtaran ekiplerinin ve görevlilerin uyarılarının dikkate alınması gerektiği kamuoyunun bilgisine sunulur."

NE OLMUŞTU?

Düzce’de 17 Temmuz ve 18 Temmuz'da etkili olan sağanaktan sonra Cumayeri, Gölyaka ve Akçakoca ilçelerinde Melen Çayı'nın taşması nedeniyle birçok noktada sel ve heyelan meydana gelmişti. Bölgeye sevk edilen İl Özel İdaresi, AFAD, 112 Acil Servis, itfaiye ve jandarma ekipleri ile helikopterlerin desteğinde köylerde mahsur kalan 229 kişi kurtarılmış, 7 kişi hakkında kayıp ihbarı yapılmıştı.

Düzce Valiliği 20 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Cumayeri ve Akçakoca ilçelerine bağlı köylerde mahsur kaldıkları yerden kurtarılan 229 kişinin sağlık muayenesinden geçirildiğini, 139 hanede 184 kişiye psikososyal destek hizmeti sunulduğunu belirtmişti.

Yürütülen arama ve kurtarma çalışmaları kapsamında 19 Temmuz'da Akçakoca ilçesine bağlı Esmahanım ile Uğurlu köyleri arasındaki dere yatağında kayıp olarak aranan 42 yaşındaki Fatma Töngel'in, 21 Temmuz'da da Uğurlu köyünün 200 metre yakınındaki bataklık bölgede Cengiz Töngel'in cansız bedeni bulundu. Fatma Töngel 20 Temmuz'da, eşi Cengiz Töngel ise 22 Temmuz'da defnedildi.

Sel felaketinde şimdiye kadar 3 kişi yaşamını yitirdi, kayıp 4 kişiyi arama çalışması sürüyor.

Kaynak: Evrensel/ Fotoğraf: Ömer Ürer