Antep’te beş katlı bir apartmanın dördüncü katından düşerek ölen 17 yaşındaki Duygu Delen’in ölümüyle ilgili yargılanan sanık Mehmet Kaplan, 16 Haziran'da görülen 4. duruşma sonrası ‘ev hapsi şartıyla’ tahliye edildi.

Delen ailesinin avukatları ve Antep Cumhuriyet Başsavcılığı sanık Mehmet Kaplan'ın tahliye edilmesine itiraz etti. İtirazı, bir üst mahkeme sıfatıyla inceleyen 11. Ağır Ceza Mahkemesi kararını verdi. Mahkeme, itirazı yerinde bularak, mevcut delil durumu ve sanığın tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak, sanığın tekrar tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi.

Bugün yapılan duruşmada; 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin "tahliye kararı" kaldırıldı. Kaldırılan karara göre ev hapsinde tutulan sanık Kaplan, yeniden tutuklanarak cezaevine gönderildi.

NE OLMUŞTU?

Antep'te 13 Ağustos 2020'de Şehitkamil ilçesi Batıkent Mahallesi'ndeki 5 katlı apartmanın 4'üncü katından bir kişinin düştüğü ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edilmiş, kaldırıldığı hastanede ölen kişinin 17 yaşındaki Duygu Delen olduğu belirlenmişti. Evde bulunan Mehmet Kaplan tutuklanmıştı.

Mehmet Kaplan hakkında "çocuğun kasten öldürülmesi" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile "çocuğun nitelikli cinsel istismarı", "hakaret" ve "konutta yağma" suçlarından çeşitli oranlarda ceza istemiyle açılan davada mahkeme keşif kararı vermişti. Olay yeri inceleme uzmanı, fizik mühendisi, adli tıp uzmanı ve bilgisayar teknolojisi uzmanından oluşan heyet, 19 Mart'ta olayın meydana geldiği sanık Mehmet Kaplan'ın evinde keşif yapmıştı.

Mehmet Kaplan, Duygu Delen'in ölümünden bir yıl önce de alkollü ve ehliyetsiz olarak kullandığı araçla Zeynep Berna Atay’ın ölümüne sebebiyet vermişti. Antep Baro Başkanı Bektaş Şarklı o dosyayla ilgili şu bilgileri paylaşmıştı: 

“Dosyanın mağdur avukatıyla görüştüğümüzde aracın çok hızlı olduğunu, 210 promille kadına çarptığını öğrendik. Bir gün dahi tutuklu kalmamış. 13 ay boyunca dava açılması için uğraşmış. Olay anına ait kamera kayıtları doğru düzgün istenmeden dosya sadece trafik kazası tespit tutanağıyla Adli Tıp Kurumu’na gönderilmiş. Neticesinde ölen asli kusurlu olmuş. Cinayet zanlısı tali kusurlu olarak geçmiş rapora. Kusuru ölene vermişler. Avukat arkadaş kişisel çabalarıyla kamera kayıtlarına ulaşmış. Mahkeme dosyasına bunları sunmuş. Bunlarla beraber tekrar Adli Tıp Kurumu’na gönderilmesini istemiş. Ancak mahkeme reddetmiş. Elindeki mevcut yetersiz raporla dosyayı karara çıkarmış. 2 yıl 1 ay ceza vermiş. Onu da para cezasına çevirmiş. Ailenin endişesi bu yüzden. Düşünün 210 promil… 17 yaşındasınız, ehliyetiniz yok. Çok süratli bir şekilde birinin ölümüne sebebiyet vereceksiniz ve bir gün dahi tutuklu kalmayacaksınız. Ev hapsinde zaten hiç bulunmadı. Ev hapsi sırasında adı geçen cinayet zanlısı İstanbul’da arkadaşlarıyla doğum günü kutlamasındaydı. Sosyal medya hesaplarından bunlar da görülmüş."