İngiliz matematikçi Dr. Kit Yates, dünyada Covid-19 hastalığına yol açan tüm korona virüslerinin, bir kola kutusuna sığabileceğini tespit etti.

Yates, BBC için yaptığı hesaplamada, virüsün insan vücuduna tutunmak için kullandığı dikensi çıkıntılarını da dikkate aldı.

İNSAN SAÇININ BİNDE BİRİ KALINLIĞINDA

Dünya genelinde şimdiye kadar en az 106 milyon kişi korona virüsüne yakalandı.

Virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı, en az 2 milyon 300 bin kişinin ölümüne neden oldu. Bununla birlikte, virüsün kendisi çok küçük.

Öyle ki, SARS-CoV-2 virüsünün çapı sadece 100 nanometre. Yani bir metrenin yüz milyarda biri kadar. Virüs, insan saçının binde biri kalınlığında.

BOŞLUK DA HESABA KATILDI

Bath Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan, "The Maths of Life and Death" (Yaşam ve Ölümün Matematiği) kitabının yazarı Dr. Yates, hesaplamalarında dünyadaki tüm korona virüslerinin 160 mililitre hacmi olacağı sonucuna vardı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre Yates, hesaplamalarında, korona virüslerinin üst üste konması halinde, dikensi çıkıntılardan oluşacak boşluğu da dikkate aldığını söylüyor.

EN YÜKSEK SEVİYEDE BİR HASTADA 100.000.000.000 PARÇACIK

Yates hesaplamalarında virüsün büyüklüğü, kaç kişinin virüse yakalandığı ve hastalığa yakalanan bir kişinin vücudunda belirli bir zamanda ne kadar virüs olduğu kriterlerini kullandı.

Bilim insanları, SARS-CoV-2 virüsünün küremsi olduğu ve çapının 80-120 nm arasında değiştiği konusunda hemfikir. Viral yükün en yüksek seviyesinde bir hastanın sisteminde 100.000.000.000 parçacık olabiliyor. Bu zirve noktasına hastalığın altıncı gününde ulaşılıyor.

BELİRTİ GÖSTERMEYENLER DE HESABA KATILDI

Dr. Yates, bilimsel makaleler yayımlayan "The Conversation" sitesindeki yazısında, her gün yarım milyon kişinin korona virüsü testinin pozitif çıktığına dikkat çekti. Ama hesaplamalarda bazı kişilerin belirti göstermemesi, bazı kişilerin test yaptırmamayı seçmesi ve bazı ülkelerde test imkanlarının sınırlı olması nedeniyle bu sayı daha gerçekçi olması için 3 milyon olarak alındı.

'GEZEGENDEKİ KUM TANELERİ KADAR'

Yates bunun sonucunda, belli bir zaman diliminde dünyadaki korona virüsü sayısının 2x10¹⁸ adet (iki kentilyon ya da iki milyar milyar) olduğunu hesapladı.

Dr. Yates, "Bu çok büyük bir sayı. Gezegendeki kum tanelerinin sayısı kadar" diyor. Yates daha sonra küre hacmi formülünü (V = 4 π r³/3) kullanarak her bir virüsün hacminin 523.000 nm küp olduğunu hesapladı. Hesaplamada virüsün çapı 100 nm olarak kabul edildi. Bu sayı iki kentilyonla çarpılınca 120 mililitre çıktı.

Virüslerin üst üste konulması sırasında oluşacak boşluklar da hesaba katılınca dünyadaki tüm virüslerin 160 mililitre yer kaplayacağı sonucuna ulaşıldı. Bir kutu kolanın hacmi 330 mililitre.