Dünya basını, Almanya Parlamentosu'nda oylanan 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen tasarının kabul edilmesini 'son dakika' gelişmesi olarak geçti.

Başta İngiliz Reuters, Amerikan Associated Press ve Fransız AFP ajanslarının geçtiği haberler uluslararası medyada manşetlerden duyuruldu.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, haberi “Türklerin öfkesine rağmen, Alman milletvekilleri Ermeni Soykırımı’nı kabul etti” başlığıyla verdi.

Alman Deutsche Welle ise “Alman Bundestag, Osmanlı döneminde Ermenilerin öldürülmesini soykırım olarak adlandıran tasarıyı geçirdi” yazdı.

Haberde, kararın Ankara ile Berlin arasında diplomatik krize yol açabileceği vurgulandı.

Rus Russia Today yayın organı da haberi “Türkiye’nin yoğun baskısına rağmen Alman Parlamentosu, Ermeni Soykırımı’nı tanıdı” ifadelerine yer verdi.

İngiliz Guardian gazetesi, “Almanya, Ermeni Soykırımı’nın kabulünü oylarken, Türkiye’nin tepkisine kendini hazırladı” ifadelerini kullandı.

Guardian haberinde, Başbakan Binali Yıldırım’ın kararın hassas bir dönemde, “Almanya gerçek bir dostluk testinden geçiyor” açıklamasına yer verdi.

İsviçre’de yayın yapan önemli gazeteler Almanya Parlamentosu’nun soykırım kararına geniş ver verdi.

Blick gazetesi, “Alman Meclisi nerdeyse oybirliği ile Ermeni soykırımını kabul etti” başlığı ile verdiği haberde, “Alman parlamentosu oy birliği ile soykırımı kabul ederken 1915 Ermeni soykırımına son noktayı koydu. Ortaklaşa alınan CDU/CSU, SPD ve Yeşiller Federal meclis başkanı Norbert Lammert ile perşembe sabahı birlikte yaptıkları tartışmalı görüşmeden sonra belirledikleri gibi 1 karşı oy ve 1 çekimser oyla soykırım kararı kabul edildi.

Tribün De Geneve gazetesi “Berlin Ermeni soykırımını kabul ederken Ankara’ya kırmızı kart çıkardı” başlığını kullandı.

Haberde ise şöyle denildi: “Ankara Büyükelçisini geri çağırdı. Alman Milletvekilleri Perşembe günü özellikle Avrupa’da göç krizinin yaşandığı şu günlerde ermeni soykırımı ile ilgili kararı kabul etti.”

Le Matin gazetesi; “Türkiye’ye kırmızı kart” başlıklı haberde, “Alman milletvekilleri gereğini yaptı, ancak oylamada Angela Merker CDU, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve SPD lideri Sigmar Gabriel yer almadı. Türkiye’nin Almanya’nın aldığı bu kararı tanımadığını ve boş açıklamasıyla uluslararası arenada bu kararın nasıl karşılanacağı da konuşuluyor” diye yazdı.