Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül hakkında Adana’da durdurulan MİT tırlarıyla ilgili haber ve fotoğrafların yayınlanmasıyla ilgili açılan dava yarın İstanbul’da 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmayla başlayacak.

Dündar ve Gül’ün avukatlarından Bülent Utku, davada savcının duruşmadan sadece iki gün önce değiştirilmesini DW Türkçe’ye değerlendirdi.

“Davadan iki gün önce savcı değişti ve Anayasal düzene karşı suçlar Bürosu'ndan Evilay Çalışkan duruşma savıcısı olarak atandı. Bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Avukat Bülent Utku, “Yargılamadan iki gün önce böyle bir atama yargılamaya bir müdahaledir. Bunun kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Herhangi bir itirazımız olmaz ama bunu duruşmada gündeme getireceğiz” dedi.

TUTUKLANMALARI MÜMKÜN MÜ?

Avukat Utku, bazı basın organlarında çıkan Can Dündar ve Erdem Gül'ün yeniden tutuklanabileceği iddialarına ise şu açıklamalayı yaptı: “Anayasa Mahkemesi çok önemli bir karar verdi, verdiği bu kararlarda da çok önemli tespitler var. Bir kere tutuklama kararının kişi özgürlüğü ve güvenliğini ihlal ettiğini tespit etti, ayrıca düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğünün ihlal edildiğini söyledi ve dosyada sadece haber olduğu tespitinde bulundu. Tutuklamanın sadece haberlere dayandığını söyledi. Bunlar çok önemli tespitler. Anayasa Mahkemesi bu nedenle müvekkillerin tahliye edilmesi gerektiğini söyledi ve 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi de müvekkillerin tahliyesine karar verdi. Bu süreçten sonra müvekkillerin tutuklanması Türkiye'de hukuk devleti konusunda önemli şüpheleri gündeme getirecektir. Mevcut hukuk kuralları karşısında müvekkillerimiz Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasına olanak yoktur, hiçbir hukukçunun, hukuka inanan hiç bir kişinin böyle bir şeyi ileri sürmesi, öngörmesi, tatbik etmesi kanımca mümkün değildir.”

NE OLDU?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün yargılanacağı davanın ilk duruşmasına 2 gün kala, davaya çıkacak olan duruşma savcısını değiştirildi. Başsavcılık, Anayasal Düzene Karşı Suçlar Bürosu’nda soruşturma savcısı olarak çalışan savcıEvliya Çalışkan’ı 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne duruşma savcısı olarak atadı.