Diyarbakır, Van, Mardin, Hakkari, Muş, Siirt, Batman, Şırnak, Urfa ve Manisa'da bu hafta yapılan Sivil Cuma namazlarında dualar Türk savaş uçaklarınca bombalanarak öldürülen 34 kişi için edildi.

Diyarbakır'da sivil Cuma namazı Selahattin Eyyubi Yeraltı Çarşısı'nda yapıldı ve namaz binlerce kişi tarafından kılındı. Namaz sonrasında konuşan mele Osman Akçay, Roboski katliamının yıl dönümüne dikkat çekerek, "Haklara tecavüzü Allah bile kabul etmez. Ya Rabbim 34 yurttaşın hakkını zalimlere bırakma. Burada 34 yurttaşı katledenleri lanetliyoruz" diye konuştu.

Van'daki sivil cuma namazı da Van Belediyesi Kapalı Otopark inşaatında soğuk havaya rağmen kılındı. Vaaz veren İmam Osman Kaya, insanların ortak değerler etrafında örgütlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde ise, sivil Cuma namazı aralarında kadınların da bulunduğu çok sayıda kişinin katılımıyla Mitanni Kültür Merkezi'nde kıldırıldı. Namaz öncesi verilen Kürtçe vaazda, Roboski katliamına dikkat çekildi, "Roboski'de 34 sivil yurttaşımız barbarca bir şekilde katledilmiştir. Ancak failleri bilinmesine rağmen hala yargılanmamışlardır" denildi.

Hakkari'deki sivil cuma namazı ise BDP Hakkari il binasında kılındı. Namaz öncesi Kürtçe verilen vaazlarda Roboski katliamı kınandı.

Muş'un Varto ilçesinde Belediye İşhanı'nda kurulan mescitte sivil cuma namazı kılındı. Namazdan önce, Roboski'de 34 sivilin katledilmesinin dinde ve insanlıkta yerinin olmadığı söylendi.

Siirt'te sivil Cuma namazı BDP il, ilçe, belde yöneticileri, il genel ve belediye meclis üyelerinin yanı sıra geniş bir katılımla BDP İl binasının üst katında kılındı.

Batman'daki sivil cuma namazında yoğun katılım nedeniyle insanlar yer bulmakta zorlanırken, namaz öncesi Kürtçe vaaz verildi ve Roboski katliamına dikkat çekilerek, "Bu zulümler bitsin, yeter artık, insanlar ölmesin. Herkes barış ve demokrasi için mücadele versin" denildi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde kılınan sivil Cuma namazı binlerce kişinin katılımıyla Cizre Belediyesi'ne ait Halk Taziye Evi'nde kılındı. Namaz öncesi Kürtçe vaaz verilirken, Roboski katliamında yaşamını yitirenler için dualar okundu. Açıklamada, "Roboski 'de 34 insanımızın katledilmesinin üzerinde bir yıl geçti. Katliama maruz kalan insanlarımıza dua edelim" denildi.

Urfa'da ise sivil Cuma namazı BDP il binasında kılındı. Namaz öncesinde verilen vaazda Roboski katliamına değinilerek, katliamın sorumlularının Genelkurmay ve hükümet olduğu söylendi.

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde sivil cuma namazı BDP ilçe binası Musa Anter Konferans Salonu'nda kılındı. Çok sayıda kişinin katıldığı namazda, "Bu bir zulümdür ve bizler bu zulme sesiz kalmamalıyız. Zulme sesiz kalmamak, buna karşı mücadele etmek insanlık mücadelesidir de aynı zamanda''denildi. (anf)