Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Hakkari’den Ankara’ya başlattığı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”, üçüncü gününde Diyarbakır’a ulaştı. Kent girişinde partililer tarafından karşılanan yürüyüş konvoyu, Qamişlo Bulvarı üzerinden partinin Diyarbakır il binasına geçti. Yol boyunca polisin yoğun güvenlik önlemine rağmen, yurttaşlar pencere ve balkonlara çıkarak, sokaklara inerek, konvoyu alkışlarla karşıladı.

Partinin il binası önüne ulaşan konvoy, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Leyla Güven ve Berdan Öztürk’ün de aralarında bulunduğu grup tarafından meşaleler, zılgıtlar, alkışlar ve sloganlar eşliğinde karşılandı. Uzun süre alkışlanan yürüyüşüler, “Hep birlikte demokrasiye” pankartı açarak, açıklama yaptı.

ŞENOĞLU: ENGELLERİ AŞA AŞA GELDİK

Halka hitap eden Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, Hakkari’den Diyarbakır’a engelleri aşa aşa geldiklerini belirterek, “Yürüyüş boyunca darbeci zihniyeti her yerde gördük. Oyunlarıyla, provakasyonlarıyla yürüyüşe gölge düşürmeye çalıştılar. Bizler Hakkari’de de Van’da da Bitlis’te de Edirne’de de İstanbul’da da görmeye devam ediyoruz. Bizim arkamızda halkların büyük gücü var. Onların el sallamalarında gördük. Biz bu büyük güce dayanıyoruz. Bütün kalbimizle inanıyoruz, bu güçle hedeflerimize ulaşacağız” dedi. 

‘DEMOKRASİYİ KURACAĞIZ’

Yürüyüşün önemine değinen Şenoğlu, “Darbeci zihniyeti yerle bir edeceğiz. Onun yerine demokrasiyi kuracağız. Bu büyük irade, bu büyük inanç mutlaka ama mutlaka amacına ulaşacaktır. Bu büyük gücü her yerde gördük. Ve gördük ki adalet için kararlı olanlar, özgürlük için kararlı olanlar, Kürt sorununun demokratik çözümü için kararlı olanlar, kadın düşmanı politikalarına karşı kararlı olanlar, mutlaka ama mutlaka başaracaklar. Bunu her yerde gördük. Ekmek kadar, su kadar ihtiyacımız olan özgürlüktür, onurdur. Mutlaka ama mutlaka başaracağız” ifadelerini kullandı. 

Şenoğlu, “Adana’dan Ankara’ya bu kadim toprakların güçleri birleşecek. Bu toprakların gerçek halkları birleşecek. Bu yürüyüş sadece HDP’ye ait bir yürüyüş değildir. Özgürlük isteyen bütün güçlere yapılan bir çağrıdır. Yürüyerek amaçlarımıza ulaşacağız. Mutlaka başaracağız” şeklinde konuştu. 

ÖZTÜRK: BİRLİK İÇİN ÖRNEK

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) Kürt ulusal birliği kapsamında anlaşmaya varmasına değinerek, şunları söyledi: “Bugün Rojava’da güzel bir haber aldık. Ulusal birlik kapsamında başlatılan çalışmalar kapsamında büyük bir adım atıldı. Onları kutluyoruz. Kürt halkı için bu dönemde en elzem şey, ulusal birliktir. Rojava’da atılan adımlar, Kürt ulusal birliği için örnek olmalıdır. Rojava halkını kutluyoruz.” 

HALKLARIN MESAJI

Hakkari’den Ankara’ya devam eden yürüyüşle halkların iktidara mesaj verdiğini dile getiren Öztürk, “HDP’ye saldırılarda bulunan tekçi zihniyet, faşist zihniyete söylüyoruz, Hakkari halkından Amed halkına, Edirne halkından İstanbul halkına halklar önemli bir mesaj verdi. Bu mesaj; bu kadar baskılara rağmen biz özgürlük, demokrasi ve onurlu bir barış istiyoruz mesajıdır. Halklarımızın bu talebini aldık, Ankara’ya taşıyacağız” diye konuştu.

‘HDP TÜRKİYE’NİN YARINIDIR’

HDP’ye yönelik baskılara tepki gösteren Öztürk, şöyle konuştu: “HDP, Türkiye halklarıdır, Kürt halkıdır, Çerkez halkıdır. HDP, meşruluğunu halklardan alıyor. Onlar gibi zulm ve baskıdan almıyor. Bu nedenle HDP ayakları üstünde duruyor. Halkların partisi olduğunu gösterdi. Bu irade var oldukça, kimse HDP’ye diz çöktüremez. HDP Türkiye’nin yarınıdır. HDP’yi bitirmeyi düşünenler, bunu ancak rüyalarında görür. HDP gün geçtikçe büyüyor. Halk o kadar baskıya rağmen geri adım atmadı. En büyük mesaj budur.”

Vekilliği düşürülerek tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nı selamlayan Öztürk, HDP’nin tutuklamalarla mücadeleden vazgeçmeyeceğinin altını çizdi. 

Açıklama sonrası “Bijî berxwedana HDP’ê” ve “HDP halktır, halk burada” sloganları atan yürüyüşçüler, daha sonra halaylar çekerek, il binasından ayrıldı. 

Kaynak: MA