Korona virüsü salgını, on hafta süren arka arkaya gerilemeden sonra Avrupa’da yeniden yayılmaya başladı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Avrupa kanadı Direktörü Hans Kluge, daha bulaşıcı olan Delta alttürü bağlamında “Avrupa’da yeni bir dalga meydana gelecek; bunu önlemenin tek yolunun disiplini korumaktır" dedi.

Kluge, çevrimiçi bir basın toplantısında, Londra, Bakü ve St. Petersburg gibi Avrupa Futbol Şampiyonası maçlarının oynandığı kentlerde vaka artışlarına ilişkin bir soruyu cevaplandırırken, maça giden seyircileri sadece stadlarda değil, her yerde iyi izleme çağrısında bulundu.

53 ülkenin bulunduğu Avrupa kıtasında 10 haftadır devam eden vaka azalması, geçen hafta yeniden yüzde 10’luk bir artış göstermişti. Kluge, bunun sebebinin “Barlarda toplanma, seyahatlerin artması, toplanmaların çoğalması ve sosyal kısıtlamaların yumuşatılmasına bağlı olduğunu” kaydetti.

'DELTA AĞUSTOSA KADAR BASKIN HALE GELECEK'

Kluge, ilk önce Hindistan’da belirlenen Delta alttürünün ağustos ayına kadar baskın hale gelmesinin beklendiğini belirterek, Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezinin (ECDC) tahminlerini doğruladı.

ECDC, Avrupa’da Delta alttürünün ağustos başında yeni vakaların yüzde 70’ini, ağustos sonunda yüzde 90’ını oluşturmasını bekliyor.

Kluge, “Ancak ağustos ayında kıta tamamıyla aşılanmış olmayacak ve geniş ölçüde de kısıtlamalar kalkmış durumda bulunacak”, diyerek Avrupa kıtasında nüfusun yüzde 63’ünün henüz ilk doz aşıyı bile olmadığına dikkati çekti.

'SONBAHARDAN ÖNCE GELEBİLİR'

Dünya Sağlık Örgütü'nün bir başka yetkilisi Catherine Smallwood da “Gözlemlediğimiz yeni bir dalganın sonbahardan önce gelebileceğidir” uyarısında bulundu.

Araştırmalar, başlangıçta Hindistan’da tespit edilen Delta alttürünün, İngiltere’de belirlenen Alpha varyantından yüzde 40-60 daha bulaşıcı olduğunu gösteriyor.

Araştırmalar, laboratuvarda ya da gerçek hayatta, yine bir noktada birleşiyor: Bir doz aşı olmak, Delta alttürüne karşı çok sınırlı bir koruma sağlıyor.

Kluge, Avrupa Futbol Şampiyonasının salgına “süper bulaştırıcı etkisi” konusunda sorulan bir soruya, “İnşallah, olumsuz etkide bulunmaz ama bu ihtimali göz ardı edemem” karşılığını verdi.