Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Komutanı Mazlum Kobani, özel statü verilmesi şartıyla Suriye ordusuna katılabileceklerini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump 19 Aralık 2018’de Suriye’den çekileceklerini açıklamış ancak çekilme takvimi ve stratejisinin detaylarını vermemişti.

Rusya Federasyonu çekilme kararı sonrası ABD’nin boşalttığı bölgeye Suriye ordusunun geçmesini gerektiğini açıklamıştı.

ABD’nin çekilme kararı sonrası Rusya’nın desteğiyle DSG ve Suriye bir süredir görüşmeler gerçekleştiriyor.

'IŞİD 1 AYA BİTECEK'

AFP’ye konuşan Kobani, IŞİD’i işaret ederek Suriye’nin doğusunda,‘sözde halifelikten arta kalanları’ bir ay içerisinde etkisiz hale getireceklerini söyledi.

Kobani IŞİD’in özellikle başkent ilan ettiği Rakka’yı kaybettikten sonra strateji değiştirdiğini ve uyuyan hücrelerini canlandırması, örgüte gizlice savaşçılar toplaması, intihar ve bombalı saldırılar gerçekleştirmesi nedeniyle mücadelenin daha karmaşık hale geldiğini söyledi.

DSG komutanı özellikle IŞİD’in bölgede alan hakimiyetine son verilmesinin ardından bu tür saldırıların yoğunlaşmasını beklediklerinin altını çizdi.

ÖZEL STATÜ TALEBİ

Şam’la yapılacak görüşmelere de değinen Kobani, özel bir statü verilemesi halinde Suriye’nin yeni düzenli ordusuna katılabileceklerini söyledi. Kobani özel statüden ödün vermeyeceklerinin altını çizdi:

“Bu bizim kırmızı çizgimiz ve taviz vermeyiz.”

Şam'ın 2011’den önceki sınırlara geri dönmek istediğini söyleyen DSG komutanı “Bunun imkânsız olduğunu anlamaları gerekiyor” dedi.

Suriye’nin kuzeyini kendilerinin savunduğunu ve özgürleştirdiğini söyleyen Kobani DSG’yi işaret ederek bölgeyi korumaya devam etme hakkına sahip olduklarını ileri sürdü.

DSG komutanı, Kürt bölgelerinin özerkliğini reddeden Şam rejimiyle temmuzdan bu yana süren süren görüşmeler için, “Görüşmelerimiz devam ediyor, ancak henüz herhangi olumlu bir sonuca varamadık” dedi.

DSG komutanı, Kobani merkezi bir seçim yapılması halinde sonuçları kabul edeceklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Artı Gerçek