Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal ve DP heyeti, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’a ‘nezaket’ ziyaretinde bulundu.

DP’nin Yeniden Refah’a gerçekleştirdiği ziyarete genel başkan vekili Muharrem Kelleci, genel başkan yardımcıları Ahmet Uyanık, Bülent Şahinalp, Murat Aydoğdu ve MHP’den ihraç edildikten sonra DP’ye katılan Cemal Enginyurt da eşlik etti.

Yeniden Refah Partisi Genel Merkezi’nde düzenlenen ziyaret bir saat sürdü. Görüşme sonrası kameralar karşısına geçen iki lider, ziyarette Türkiye’nin ekonomik, toplumsal sorunlarının ele alındığını kaydetti.

'TÜRKİYE’NİN KURTULUŞA İHTİYACI VAR'

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve heyetine ziyaretinden dolayı teşekkür eden Fatih Erbakan şunları söyledi:

“Bu buluşmamızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Kendileri ile ülkemizin, milletimizin sorunlarını birlikte müzakere edip fikir alışverişinde bulunduk. Türkiye’de milletimizin en önemli gündemi geçim derdidir. Halkın alım gücü azalmakta ve fakirleşmektedir. Hükümet bu sorunları bir manevra ile çevirmiş bu sefer de sorumlu ve suçlu olarak esnafı seçmiştir. Yüksek kâr marjı uygulayan esnaf sorumlu tutulmuştur. Asıl suçlu borç, faiz ve vergi ekonomisi ile kaynakların imtiyazlılara aktarılması, borç ve faiz ekonomisinin hayat pahalılığı ile millete yüklenmesidir. Sayın başkanımız ile sosyal, ekonomik ve ahlak kapsamında Türkiye’nin bir kurtuluşa ihtiyacı olduğu konusunda bir ihtiyaç olduğu konusunda hem fikiriz. Bu kurtuluşta hem Demokrat Parti’nin hem de Yeniden Refah Partisi’nin büyük katkısı olacak.”

'TÜRKİYE UZUN SÜREDİR YÜKSEK GERİLİM HATTINDA SEYREDİYOR'

Demokratik Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ise bir nezaket ziyareti kapsamında bir araya geldiklerini kaydetti.

Türkiye’nin çok uzun süredir yüksek gerilim hattında seyreden bir gündemi olduğuna dikkat çeken Uysal, “Yönetemeyen bir demokratik model bugün Türkiye’de cari olarak işlemeye çalışıyor. Biz herkesin fırsatlara ve adalete eşit erişiminin olduğu bir Türkiye hayal ediyoruz. Kutuplaşan siyasetin Türkiye’ye bir fayda sağlamadığını görüyoruz. Türkiye’de dini inançlarımız üzerindeki erezyon başta olmak üzere ülke sorunlarını konuştuk” dedi.

Gültekin Uysal ve Fatih Erbakan, açıklama sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İki liderin üçüncü bir ittifak arayışı iddialarından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni Anayasaya açıklamalarına verdiği yanıtlar şu şekilde:

'TÜRKİYE’DE İKİ SUÇ ORTAĞI VAR: AK PARTİ VE FETÖ İŞBİRLİĞİNDE BU NOKTAYA GELİNDİ'

Yeni Anayasa hakkında ne düşünüyorsunuz? AK Parti’den bu konuyla ilgili randevu talebi var m?

Gültekin Uysal: Söz bitmiş hikaye bitmiş, söyleyecek yalan kalmamış. Anayasa fetişizminin çok uzun bir tarihi var. 12 Eylül referandumu ‘uçuyoruz kaçıyoruz’ denilerek yapıldı, nereye geldiğimizi görüyoruz. Anayasa değişiklikleri toplumsal mutabakat ile yapılır. Çok sınırda, geçtiği şüpheli bir referandumla oluşturulan bugünün siyasi rejiminin ürettiği maliyetlerde ortada. İktidara tavsiyem; FETÖ’cülerin kendilerine miras bıraktığı hukuksuzluk icadından vazgeçerek, adaletin herkese eşit dağıtıldığı anayasa ve yasaların uygulanmasına vesile olsunlar. Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var ancak toplumsal mutabakat bu konuda önemlidir. İktidar, pandemi ile derinleşen yoksulluğu, yolsuzluğu perdelemek için bu konuları gündeme getiriyorlar. Bu ülkede bir iklim değişikliğine ihtiyaç var. Bu da iktidar değişikliği meselesi. Türkiye’de iki suç ortağı var: AK Parti ve FETÖ işbirliğinde bu noktaya gelindi.

Fatih Erbakan: Türkiye’de mevcut anayasa 12 Eylül kalıntılarını içinde barındıran bir anayasadır. Hakkı üstün tutan, adaleti temel alan milli yerli sivil bir anayasanın yapılması önemlidir. Mevcut anayasaya rötuş yapılarak ilerleyemeyiz. Bugüne kadar mevcut hükümetin attığı adımlardan dolayı yeni anayasa fikrine karşı tereddütlerimiz var ama umudumu diri tutmaya çalışıyoruz. Hükümetten yeni anayasaya ilişkin bir randevu talebi olmadı.

İTTİFAK AÇIKLAMASI: HER HAFTA PARTİ KURULAN TÜRKİYE SİYASETİNDE 24 SAAT UZUN ZAMAN

Görüşmede üçüncü ittifak gündeme geldi mi?

Gültekin Uysal: Türkiye’nin sorunlarının çözülmesi için geniş bir müzakere imkanı bulduk. Bu noktada da milletimizin sorunları ortak. Ortak sorunlara da ortak bir çözüm üretilmesi konusunda mutabıkız. Ama şu an bir ittifak konusunu konuşmak için henüz erken. Her hafta parti kurulan bir ülkede siyasette 24 saat çok uzun bir süredir.

Fatih Erbakan: İttifak gündemi ile görüşme gerçekleşmedi. Bu ziyaret nezaket çerçevesinde gerçekleşti. İktidar düz yola çıktığı zaman bildiğimizi okuruz tavrıyla yaklaşırken yanlış şeyler yaptığında, düştüğünde muhalefete ‘gelin ülkeyi birlikte kaldıralım’ yaklaşımıyla yaklaşıyor.

'ÜNİVERSİTELERİN ZİHİNSEL DENETİME DEĞİL, ZİHİNSEL DÖNÜŞÜME İHTİYACI VAR'

Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan olayları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gültekin Uysal: Gençlerimize kıymamak lazım. Üniversiteler siyasetin arka bahçesi haline getirilmek isteniyor. Türkiye’nin en yapısal meseleleri arasında hukuk ve eğitim meselesi vardır. Bu ülkenin güzide kurumlarını böyle bir tartışmanın içine geçmemek gerekiyor. 1980 öncesi binlerce gencimizi kaybetmiş bir toplumuz ve bundan ders çıkarmamız gerekiyor. Rektör, görevden istifasını vermelidir.

Fatih Erbakan: Bu toptancı anlayışın ortadan kaldırılması gerekiyor. Öğretim görevlilerinin ve öğrencilerin terörist olarak nitelendirilmesini kabul etmiyoruz. LGBT unsurlarını tasvip etmemiz mümkün değildir ancak onun dışında yapılan uygulamaları kabul edemeyiz. Üniversitelerde daha önce rektörler seçimle geliyordu ama bu bir anlamda sınırlandırıldı. Bu uygun bir uygulama değil. Üniversitelerin zihinsel denetim değil, zihinsel gelişim noktasında desteklenmesi lazım.