Fransa, İtalya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs ordularının 26-28 Ağustos'ta Doğu Akdeniz'de ortak tatbikat yapacağı açıklandı.

Fransa Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, Fransa ordusunun tatbikat 3 savaş uçağı ve helikopter yüklü bir fırkateynle katılacağı ifade edildi.

Yunanistan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, Doğu Akdeniz'de düzenlenecek tatbikatın Girit'in güneyinde gerçekleştirileceği belirtildi.

KUZEY KIBRIS'TAN TEPKİ

Güney Kıbrıs, Yunanistan, Fransa ve İtalya arasında gerçekleştirilecek askeri tatbikata Kuzey Kıbrıs'tan tepki geldi.

Anadolu Ajansı'na konuşan Başbakan Ersin Tatar, "Bu yapılan tatbikat yanlıştır ve uluslararası hukuka aykırıdır. Kıbrıs'ın Türkiye, İngiltere ve Yunanistan olmak üzere 3 garantörü var. Kıbrıs Rum kesimi ile diğer ülkelerin bir anlaşma hakkı yoktur. Bu garantörlerden başka ne Fransa ne de bir başkası buralara gelemez. Bu tatbikat neyin nesidir? Neyi ispat etmeye çalışıyorlar? Türkiye ile bir savaş durumunda, güya Türkiye'yi nasıl alt edebileceklerini mi test edecekler?" ifadelerini kullandı.

Tatar, bölgede bir savaşın kimsenin menfaatine olmadığını belirterek her zaman barıştan yana olduklarını ve bölgede istikrar istediklerini söyledi.