MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “HDP kapatılsın” çağrısına, “Dokunulmazlıklar kaldırılsın” hamlesi ile yanıt veren AKP’de sürece “İnsan Hakları Eylem Planı” arası verildi.

Fezlekelerle ilgili durum gelecek hafta toplanacak AKP MYK’da ele alındıktan sonra Meclis’te atılacak adımlar belli olacak.

AKP’li yetkilileri fezlekelerin hızla Meclis Karma Komisyonu’nda ele alınıp Genel Kurul’da oylanması konusunda kararlıklarını ifade ediyor.

Toplumun bu yönde bir çağrısı olduğuna dikkat çeken bir yönetici, “Bu çağrıya karşılık vermemiz gerek. Yaklaşık bin 300 dokunulmazlık dosyası var. Bunların içinden terör ile ilişkili olanları ayıklarız. Terör faaliyeti, propagandası, üyelik, yöneticilik suçlamaları olanları komisyon gündemine alırız. Biz üzerimize düşeni yaparız. Kim ne oy verir bilmeyiz ama CHP verdiği kararın bedelini meydanlarda öder” dedi.

Dokunulmazlık dosyalarının insan hakları eylem planının açıklanması dolayısıyla bu hafta Meclis gündemine gelmesi beklenmiyor.

Açıklanacak eylem planının gölgede kalmaması için bu ertelemenin yapıldığı ifade edilirken “İnsan hakları eylem planı ile dokunulmazlıkları kaldırma girişimi ironik olmuyor mu” yorumlarına, “Güvenlik-özgürlük” dengesi ile yanıt veriliyor. HDP’li vekillerin dosyalarının ülkenin geleceği açısından mutlaka yargıya taşınması gerektiği savunuluyor.

BERBEROĞLU VE GARE FEZLEKESİ BEKLENEBİLİR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AYM kararı sonrası hakkında yeniden yargılama kararı verilmesi üzerine Meclis’e dönen CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında düzenlenecek yeni fezlekenin hemen gündeme alınıp yargılanmasının önünün açılmasını istemişti.

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, Bahçeli’nin bu çağrısı doğrultusunda Berberoğlu’nun fezlekesi de kaldırılacak dokunulmazlık dosyaları arasına alınabilir.

Ayrıca İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sözleri ile gündeme gelen Gare’ye gittiği iddia edilen HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir hakkında bir fezleke düzenlenirse onun da ele alınabileceği ifade ediliyor.

İKTİDARIN HAMLELERİ TAKİP EDİLECEK

Gelişmeleri yakından takip eden HDP yönetimi geçtiğimiz hafta sonu bir dizi toplantı gerçekleştirdi. HDP MYK ve milletvekili grubu toplantısında iktidardan gelen “dokunma” hamlesine karşı izlenecek yol haritası konuşuldu.

Yapılan toplantılarda dokunulmazlıkları kaldırma girişimi için, “Meclis’e darbe girişimi”, “Demokratik siyaseti yok etme” değerlendirmeleri yapıldı.

AK Parti’nin nasıl bir yol izleyeceğine henüz tam karar vermediği değerlendirmeleri yapılırken HDP’nin hamlelerinin de iktidar kanadından gelecek adımlara göre atılması konusunda görüş birliği oluştu.

HDP FEZLEKELERİ KAMUOYUNA AÇIKLAYACAK

HDP yönetimi ve milletvekilleri haklarında düzenlenen fezlekelerle ilgili de özel bir çalışma yapmaya karar verdi.

Bir parti yöneticisi, “İktidar bileşenleri bine yakın terörle ilişkili fezleke var propagandası yapıyor. Yaptığımız her konuşma için fezleke düzenlenmiş. Bir milletvekilinin “Sevgili Demirtaş” sözü de fezleke konusu, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın suç teşkil ettiği iddia edilen bir konuşması sırasında yanında bulunan milletvekilinin suskun kalması da fezleke konusu. Bu fezlekelerin içeriğini kamuoyu ile paylaşacağız. Sadece konuşmaları suç olarak gösteren bu fezlekeleri ifşa edeceğiz. Hukuki bir süreç değil siyasi bir operasyon olduğunu ortaya koyacağız” dedi.

HDP’nin fezlekeler üzerinde yapacağı çalışma kapsamında hazırlanan dosyanın kamuoyu ile paylaşılmasının yanı sıra diğer siyasi partilere de gönderilmesi planlanıyor.

HDP’nin 2016 yılındaki dokunulmazlıkların kaldırılması sürecinde olduğu gibi bir “fezleke sergisi” de açılabileceği ifade ediliyor.

ARA SEÇİM GÜNDEME GELİR Mİ?

Bu arada dokunulmazlıkların kaldırılmasının Türkiye’yi bir ara seçime götürebileceği iddiaları da konuşuluyor. Anayasa'ya göre Meclis’te 30 milletvekilinin eksilmesi halinde 3 ay içinde ara seçim yapılması gerekiyor. Şu an Meclis’te bakanlık ve belediye başkanlığını tercih, kesinleşmiş yargı kararıyla düşürülme ve vefat gibi nedenlerle 15 üyelik boş bulunuyor.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki kesinleşmiş yargı kararı Genel Kurul'da okunursa bu sayı 16'ya yükselecek. Genel seçimlere 1 yıl kala ara seçim yapılamadığı için bu durumda Haziran 2022 tarihine kadar 14 üyelik daha boşalırsa bir ara seçim söz konusu olabilir.

Ancak dokunulmazlıkların kaldırılması milletvekilliğin düşmesi değil, dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekilleri için yargı sürecinin başlaması anlamına gelmiyor. Yargılamalar tamamlanıp kesin hüküm oluştuktan sonra Meclis’te bu kararlar okunursa milletvekillikleri düşürülebiliyor. Hızlı bir yargılama süreci işlese dahi gelen kesinleşmiş kararların Meclis’te bekletilmesi de mümkün. Yine düşürülen HDP milletvekilleri için yapılacak bir ara seçimde tablo değişmeyeceği için AK Parti’nin buna sıcak bakmayacağı ifade ediliyor.