IŞİD'in Rojava’daki saldırılarının hedefinde olan Asuri-Süryani halkından Fransa ve ABD’ye yönelik destek çağrısı yinelendi. Fransa maddi destek sözü verirken, ABD’nin IŞD'le mücadelede askeri destek vermesi isteniyor.

FRANSA'DAN YANIT

Tehlike Altındaki Doğu Hristiyanları Koordinasyonu (Chredo) adlı yardım kuruluşunun çağrısına yanıt veren Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, uluslararası bir fonun kurulmasına destek vereceklerini duyurdu. Fon ile IŞİD saldırıları nedeniyle zarar gören yerleşim yerleri, hastaneler ve kiliselerin yeniden inşası amaçlanıyor.

Chredo, Fransa’nın desteğini daha net bir biçimde uygulamasını isterken, uluslararası fonların toplanacağı bir konferans düzenlemesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Beraberindeki birçok Hristiyan din insanıyla birlikte basına açıklama yapan Chredo Genel Başkanı Patrick Karam, Fransa’nın desteğine ilişkin olarak, “bu, artık köylerinde kalmak istemeyen Doğu Hristiyanlarına verilen kesin bir işaret olacak” yorumunu yaptı. Karam, insani yardımlar da dahil yapılacakların netleştirilmesini talep etti.

Açıklamada Fransa’nın Chredo tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde çaba sarf ederek, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (ICC) ‘soykırım ve insanlığa karşı suç’ gerekçesiyle başvuru yapmasını sağlaması talebi duyuruldu. Açıklamada, Güvenlik Konseyi’ndeki çabalara ek olarak daha önce Chredo tarafından ICC’ye yapılan başvurunun desteklenmesi çağrısı da yapıldı.

ABD'YE ÇAĞRI

Birçok Asuri-Süryani, Ermeni din insanının da katıldığı açıklamada ayrıca Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’ye de çağrıda bulunuldu. Basın konferansında IŞİD barbarlığına son verilmesi ve Hristiyan ve Ezidilerin göçünün önlenmesi için ABD’nin çabalarını arttırması istendi.