Ankara ile Kars arası sefer yapan Doğu Ekspresi'nin biletleri karaborsaya düştü.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) Ankara- Kırıkkale- Kayseri- Sivas- Erzincan- Erzurum- Kars ana hattında sefer yapan ve 1310 kilometrelik yolu 24,5 saatte tamamlayan Doğu Ekspresi, bu kış sezonunun en çok rağbet gören turizm destinasyonu oldu.

Her gün saat 18.00’de Ankara’dan, saat 08.00’de ise Kars’tan hareket eden Doğu Ekspresi, hem yataklı vagonlarda tren yolculuğunun rahatlığı hem de özellikle Sivas’tan itibaren Kars’a kadar eşsiz manzaralar ile 7’den 70’e büyük ilgi görüyor.

BİLETLER KARABORSADA

Doğu Ekspres turu, geçen yıldan itibaren büyük ilgi görüyor. Hemen herkesin seyahati arzuladığı bu trendeki en büyük sorun ise biletlerinin karaborsaya düşmesi. Halen 4 yataklı, 4 pulman, 2 kuşetli, 1 yemekli vagonla seferlerine devam eden trende; yataklı vagonda 10 kompartıman (1 kompartımanda 2 kişi), kuşetli vagonda 10 kompartıman (1 kompartımanda 4 kişi), pulman vagon ise 60 kişi kapasiteli hizmet veriyor. TCDD’nin online bilet satış uygulamasıyla her gün yaklaşık 1 ay sonrasının gidiş – dönüş trenlerinin biletleri, saat 00.00’dan itibaren satışa çıkarılıyor.

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU’NDAN İNCELEME

Biletlerin satışı sırasında ‘kamuya açıklık ilkesi’ ihlal edildiği gerekçesiyle Kamu Denetçiliği Kurumu’nca inceleme başlatılırken, Doğu Ekspresi’ndeki bu sorunla ilgili binlerce şikayet başvurusu oldu. Doğu Ekspresi bilet satışı saatlerinin kamuya açıklanmadığını, bu nedenle seyahat özgürlüklerinin ihlal edildiğini ileri süren kişiler, Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikayette bulundu.

Kurumdan yapılan açıklamaya göre, şikayetçiler, Doğu Ekspresi tren biletlerinin 30 gün öncesinden satışa sunulduğunu, biletlerin satışa çıkacağı günün bilindiğini; ancak biletlerin saatlerinin bilinmediğini, bazen sabaha karşı satışa sunulduğunu, dolayısıyla bilet almanın imkansız hale geldiğini öne sürdü.

Başvurularda, satışa çıkarılmadan önce biletlerin saatleri konusunda bilgi alan kişi ve turizm acentelerinin toplu alım yaptıkları yönünde de iddialar yer aldı. Sorunun, Ankara- Kars ve Kars- Ankara olmak üzere her iki yönde de yaşandığını dile getiren şikayetçiler, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun ilgili idareyle görüşerek, bilet satışlarının tarihi yanında satışa çıkacağı saati de şeffaf olarak kamuoyuna duyurmasını talep etti.

Başvuru sahiplerinin konuyla ilgili TCDD’ye de başvurdukları; ancak ‘Bütün bilgiler internet sitemizde’ cevabıyla karşılaştıkları açıklamada belirtildi. Kamu Denetçiliği Kurumu’nca yapılan açıklamada, şikayetlerle ilgili inceleme başlatıldığı vurgulandı.

Kurumdan yapılan açıklamaya göre, şikayetçiler, Doğu Ekspresi tren biletlerinin 30 gün öncesinden satışa sunulduğunu, biletlerin satışa çıkacağı günün bilindiğini; ancak biletlerin saatlerinin bilinmediğini, bazen sabaha karşı satışa sunulduğunu, dolayısıyla bilet almanın imkansız hale geldiğini öne sürdü.

Başvurularda, satışa çıkarılmadan önce biletlerin saatleri konusunda bilgi alan kişi ve turizm acentelerinin toplu alım yaptıkları yönünde de iddialar yer aldı.

Sorunun, Ankara- Kars ve Kars- Ankara olmak üzere her iki yönde de yaşandığını dile getiren şikayetçiler, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun ilgili idareyle görüşerek, bilet satışlarının tarihi yanında satışa çıkacağı saati de şeffaf olarak kamuoyuna duyurmasını talep etti.

Başvuru sahiplerinin konuyla ilgili TCDD’ye de başvurdukları; ancak ‘Bütün bilgiler internet sitemizde’ cevabıyla karşılaştıkları açıklamada belirtildi. Kamu Denetçiliği Kurumu’nca yapılan açıklamada, şikayetlerle ilgili inceleme başlatıldığı vurgulandı

BİLETİ 00.00’DAN SONRA ALMAK GÜÇ

Saat 00.00’dan sonra yaklaşık 1 ay sonrasının biletinin alınabildiği tren için bilet satışlarının açılışı bazen saat 04.00’e kadar uzayabiliyor. Ancak bu saatlere kadar beklenilse bile sadece pulman koltuk alınabiliyor. Yataklı veya örtülü kuşet olarak adlandırılan kompartımanlar, genellikle satışa açılmıyor.

Açılsa da 1 veya 2 bilet bulunabiliyor. Yataklı ve örtülü kuşet vagonlarının tamamına yakınının tur şirketlerine ihale edilmesi, kalan çok az sayıdaki kompartıman için biletlerin bu konuyu sosyal medyadan iş edinmiş kişiler veya yine tur şirketleri tarafından satın alınması, Kars treni biletlerini karaborsaya düşürdü.

SOSYAL MEDYADAN FAHİŞ FİYATA BİLET

Özellikle Instagram ve Facebook gibi yaygın sosyal medya ağları üzerinden ‘Doğu Ekspresi’ ve ‘Kars treni’ başlıkları üzerinden oluşturulan hesaplarda; TCDD’nin 118 TL olan yataklı vagon bileti, talebe göre, 1500 liraya kadar satılabiliyor. Doğu Ekspres treni biletleri, sosyal medya hesabı üzerinden yapılan duyurularla talep eden kişilere pazarlık usulü satılıyor.

‘VATANDAŞ TUR ŞİRKETLERİNE MECBUR EDİLDİ’

Sosyal medya hesapları üzerinden bilet satışı yapan ve adının açıklamasını istemeyen bir sayfa yöneticisi, Doğu Ekspres treninde TCDD tarafından her gece yaklaşık 1 ay sonrası için açılan bilet satışlarında vatandaşın yataklı veya örtülü kuşet kompartıman bileti almasının neredeyse imkansız olduğunu söyledi. Bu işi ticari olarak da takip eden ve her gece bilet satışlarını kontrol eden sayfaların yanı sıra tur şirketleri olduğunu öne süren sayfa yöneticisi, bazı sayfalarda biletlerin 1500 TL’ye kadar satılabildiğini belirtti. TCDD’nin vatandaş için ayırdığını söylediği vagonların yine tur şirketlerine 2 ay önceden satıldığını, vatandaşın tur şirketlerine mecbur bırakıldığını savunan yönetici, eklendiği söylenen vagonların da açıldığında yine ‘sıfır’ yazısıyla karşılaşıldığını dile getirdi.