Diyarbakır'ın Sur ilçesinde devam eden sokağa çıkma yasağıdokuzuncu gününe girerken, kentte bugün de ablukayı kırmak için Sur'a yürüyüş düzenlenecek.

DBP ve HDP il ve ilçe örgütleri öncülüğünde Urfakapı'da toplanmaya başlayan halk, Sur'a yürüyecek.

Yurttaşlar yavaş yavaş toplanmaya başlarken, yasak kapsamına girmemesine rağmen polis barikatlarla Urfakapı'yı ablukaya alarak, çift taraflı kapattı.

YENİŞEHİR'DE POLİS SALDIRISI

Sur'daki ablukayı kırmak amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan belediye çalışanları ve yurttaşlar, Şeyh Sait Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. "Baskılar bizi yıldıramaz", "Suriçi halk yalnız değildir" sloganları atan kitleye, meydana kısa bir mesafe kala polis tazyikli su ile saldırdı.

Saldırıya rağmen Urfakapı'ya doğru yürüyüşe geçen kitle, buradan Sur ilçesine yapılacak yürüyüş kortejine dahil olacak.

BAĞLAR'DAN SUR'A YÜRÜYENLERE POLİS SALDIRDI

Sur'daki ablukaya karşı Kayapınar ve Bağlar ilçelerinden gelerek Sento Caddesi'nde toplanan yurttaşlar ise, Urfakapı'ya doğru yürüyüşe geçti.

 Bağlar'dan Sur'a yürümek isteyen yüzlerce yurttaşa Sento Caddesi üzerinde polis saldırısı oldu. Gaz bombası ve tazyikli su ile gerçekleşen saldırıya rağmen yurttaşlar sokak aralarına girerek Sur'a doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe geçen kitleye ikinci kez saldırı oldu.

HDP'Lİ VEKİLLER VALİLİKTE OTURMA EYLEMİ BAŞLATTI

HPD Diyarbakır milletvekilleri Feleknas Uca ve Sibel Yiğitalp, Sur'da hukuksuz olan sokağa çıkma yasağının kaldırılması için Diyarbakır Adliyesi'nde suç duyurusunda bulunduktan sonra Diyarbakır Valiliği'ne giderek Vali ile görüştü.

Yapılan görüşmede, sokağa çıkma yasağının kaldırılmasına ilişkin Vali'nin kendilerine bir şey söylemediğini aktaran HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, bir sonuç alıncaya kadar valilik içinde oturma eylemi başlattıklarını ifade etti.

Uca, Sur'daki abluka ve yasağın bir an önce kaldırılması gerektiğini ve yasak kararının Ankara'dan alındığını, valiliğin de bu konuda devreye girip yasağın kalkması için çabalaması gerektiğini dile getirdi.

HDP Diyarbakır Eş Başkanı Gülşen Özer, HDP Diyarbakır milletvekilleri Sibel Yiğitalp ve Feleknas Uca valilikteki oturma eylemlerini sürdürüyor.