KCK/TM davaları kapsamında tutuklu bulunan 4 milletvekiline mahkemeden ret kararı geldi.   

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi ile 5. Ağır Ceza Mahkemesi, milletvekilliği düşürülen KCK sanığı Hatip Dicle'nin tahliye talebini reddetti. Mahkeme, Dicle'nin yanı sıra KCK sanıklarından Sarıyıldız, Aktaş ve Irmak'ın da tahliyesini reddetti.

Diyarbakır'da KCK ana davasından tutuklu bulunan Hatip Dicle, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Kemal Aktaş'ın tahliye talepleri Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.

Hatip Dicle Diyarbakır'dan, Faysal Sarıyıldız ve Selma Irmak Şırnak, Kemal Aktaş da Van'dan bağımsız milletvekili seçilmişti. Mahkeme heyetinin kararı oy birliğiyle alındığı bildirildi.

Mahkeme, kararında, Hatip Dicle'nin milletvekilliğini düşürüldüğü için tahliye edilemeyeceğini ifade etti. Geçtiğimiz cuma günü avukatlar vekillerin tahliyesi için başvurmuş, savcılar da perşembe günü mütalaalarını sunmuştu. Gülseren Yıldırım ve İbrahim Ayhan ile ilgili kararın da yarın açıklanacağı bildirildi.

Özel yetkili Diyarbakır Cumhuriyet savcıları, milletvekili seçilen KCK davası tutuklusu 5 sanık ile Dicle'nin tahliye istemlerinin reddi yönünde görüş bildirmişti. Savcılar, tahliye istemlerine ilişkin olarak Diyarbakır 5. ve 6. Ağır Ceza mahkemelerine sundukları mütalaada, bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak, Kemal Aktaş, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan ve Gülser Yıldırım ile YSK tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin talebinin reddine karar verilmesini istemişti.

Mahkemeye sunulan mütalaada, anayasanın 83. maddesinin 2. fıkrasındaki, ''Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla anayasanın 14. maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya TBMM'ye bildirmek zorundadır." hükmüne yer verilmişti.

GEREKÇE KÜRTÇE SAVUNMA

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararında, 4 vekilin duruşmalarda Kürtçe savunma yapmalarının tahliyelerine engel olduğu belirtildi.

Mahkemenin gerekçeli kararında 23 duruşmadır yargılanan vekillerin, mahkemelerde Kürtçe savunma yaptıklarını, avukatlarının da son 3 celseye katılmadıkları belirtilerek, tahliyelerinin reddine karar vererek yeni bir skandala daha imza attı.

Böylece CHP listesinden seçilen Mehmet Haberal ile Mustafa Balbay, MHP listesinden seçilen Engin Alan'ın ardından KCK davasında yargılanan vekillerin de tahliyeleri engellenmiş oldu.

AJANSLAR