Diyarbakır’ın Sur ilçesi için verilen kamulaştırma kararına tepkiler devam ediyor.

Diyarbakır’ın Sur ve Yenişehir ilçelerini kapsayan “ acele kamulaştırma” kararına karşı kentte bulunan 310 kurum ortak bir açıklama yaptı.

Açıklamada kamulaştırma kararının yürürlükte olan mevzuatlara aykırı bir şekilde alındığı ifade edilerek, kararın iptali için hukuki sürecin başlatılacağı belirtildi.

Bazı mahallerinde sokağa çıkma yasağının halen devam ettiği Sur içinin kamulaştırılma kararı Diyarbakır’da aralarında belediyelerin, sendikaların, meslek örgütlerinin, insan hakları örgütlerinin, yazar örgütlerinin ve iş çevrelerin de bulunduğu kurumlar tarafından protesto edildi.

Kararın halkın ve kent bileşenlerinin görüşü ve bilgisi dahilinde alınmadığının belirtildiği 310 kurumun yaptığı ortak açıklamada, bilimsellikten yoksun, kentin sosyal, kültürel ve tarihi dokusuna uymayan uygulamalara karşı durulacağı vurgulandı.

‘HUKUK VE BİLİM DIŞI BİR KARAR’

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan ortak açıklamayı paylaşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Suriçi’nin7 bin yıllık tarihi olduğunu belirterek, “Sur bu coğrafyanın ruhudur, bütün bir insanlığın mirasıdır” dedi. Sur’da 16 mahalle ve Yenişehir’de 2 mahalle olmak üzere Diyarbakır’da 18 mahalle için kamulaştırma kararının verildiğini hatırlatan Sayar, “Kamulaştırılmasına karar verilen parsel sayısı 6642 olup, bunlar arasında kamu kuruluşlarına, yerel yönetimlere, ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarına ait yapılar olduğu gibi, UNESCO tarafından koruma altına alınmış tarihi ve kültürel miras niteliğindeki ibadethane, mesken ve çeşitli ticari alanlarda bulunmaktadır. Bu kararın 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’na, anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırılık teşkil ettiği inancındayız. Merkezi hükümetin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın teklifi üzerine aldığı kamulaştırma kararı yürürlükteki mevzuatlara da aykırı olarak tesis edilmiştir. İlgili kararın kamu kurum ve kuruluşlarını, vakıflara ait yapıları kapsaması bu durumun en açık kanıtlarındandır” dedi.

‘SOSYAL, EKONOMİK VE KÜLTÜREL TAHRİBATA YOL AÇAR’

Kentin yerel bileşenleriyle hiçbir bilgi paylaşımın yapılmadığını kaydeden Sayar, “Bizler sivil toplum kurumları olarak kentimiz için yapılacak tüm olumlu işlerin yanında olacağız ve destekleyeceğiz ancak kamulaştırma kararına ilişkin tarafımıza iletilen herhangi bir bilginin olmaması toplumda ciddi kaygı yaratmıştır. Bu karar vatandaşlarımızın ekonomik, sosyal ve kültürel bakımdan büyük tahribat yaşamasına yol açacaktır. Yasal gerekçesi bulunmayan bu uygulamadan derhal geri dönülmesini talep ediyoruz. Hükümete açık çağrısı yapıyoruz, vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi ve tarihi, kültürel dokunun korunması için ilgili kararın kentimiz yerel yönetimleri ve kent dinamikleri ile paylaşılması ve birlikte bir planlama yapılması doğrultusunda bir çaba göstermeye davet ediyoruz” dedi. Sayar, konuyu yargıya taşıyacaklarını da belirtti.

(Kaynak: Evrensel)