Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve HDP’nin yanı sıra 7 Kürt partisi tarafından oluşturulan Kürdistani İttifak Çalışması, 2 gün sürecek "Ulusal Birlik Çalıştayı" düzenliyor.

Diyarbakır’da gerçekleştirilen çalıştaya HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Kürt siyasetçi Ahmet Türk, Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürt Demokratlar Platformu-Kuzey (PDK-Bakur), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) ve Azadî Partisi temsilcileri ile kanaat önderleri ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katılıyor.

"Tifaqa mayinde, azadiyek mayinde/Kalıcı birlik, kalıcı özgürlük” yazılı pankartların asıldığı çalıştay, Ayşe Gökkan, Murat Bozdemir ve Naim Sabrioğlu’nun moderatörlüğünde başladı.

Çalıştayda, “Kalıcı Ulusal İttifak modeli; Ulusal Meclis mi, Kongre mi, Demokratik Cephe mi?” kalıcı ittifak için “TEVKURD, DTK, Güney Kürdistan deneyleri, TEV-DEM, ENKS gibi moddelerin incelenmesi ve tartışılması”, “Dünyadaki ulusal birlik deneylerimleri”, “Ulusal ittifak yolunda aşılması gereken sorunlar”, “Kürt halkının kazanımlarına yönelik artan saldırılar ve buna karşı yapılması gereken çalışmalar” gibi gündem maddeleri tartışılacak.

Çalıştayda Kürtçenin iki lehçesi ve Türkçe hazırlanan ortak basın metni okundu.

Açıklamada, “Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Kuzeydoğu Suriye Özerk Yönetimi başta olmak üzere; ülkemizin, halkımızın ulusal özgürlük mücadelesindeki kazanımlarını korumak, büyütmek ve kalıcı hale getirmenin ancak ulusal ittifakla mümkün” olduğu belirtildi.

“Ulusal İttifak; ağır bedellerle yüklü mücadeleyle dünya kamuoyunun sevgi ve sempatisinin odağı haline gelen halkımızın daha fazla uluslararası destek alabilmesinin anahtarıdır” denilen açıklamada, ittifaktan başka bir seçeneğin olmadığı savunuldu.

ÇALIŞTAY GÜNDEMİ.

Açıklama ardından basına kapalı olarak devam eden çalıştayın ilk gündem maddesinde, kalıcı ulusal ittifak modeli için “Ulusal meclis mi?”, “Kongre mi?” ya da “Demokratik cephe mi?” sorularına yanıt aranacak.

Kalıcı model arayışları irdelenirken dünyadaki ulusal birlik modellerine bakılarak, ittifakın ismi, programı ve işleyişi belirlenecek.

Çalıştayın ikinci gündeminde de kalıcı ulusal ittifak yolunda ulusal değerlerde ortaklaşmanın sağlanması için sorun ve engellerin aşılması tartışılacak.

Çalıştayın üçüncü gündeminde ise “Kürdistani İttifak Çalışması”nın yol haritası belirlenecek.

Çalıştayın sonuç bildirgesi, yürütülecek tartışmalar sonucunda belirlenecek yol haritası yarın kamuoyuna açıklanacak.

Çalıştaydan çıkacak olan sonuçlar “Kürdistani İttifak Çalışmasının” bir parçası olarak ve öneri haline getirilerek ilgili çevrelere iletilecek.