Türkiye’de de görülen koronavirüs nedeniyle vatandaşların dezenfektan ve temizlik ürünlerine yönelik talebi artınca Diyarbakır’da bir okul seri hijyen madde üretimine geçti. 

Vali Gökhan Aydıner Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Tekonolojisi Bölümü’nün 11 ve 12'nci sınıf öğrencileri, öğretmenlerinin gözetiminde günlük 12 ton hijyen maddesi üretiyor. 

Independent Türkçe’den Veysi Polat'a konuşan Okul Müdürü Sezai Güçmen, Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle oluşturdukları laboratuvarda geçen yıl üretime başladıklarını söyledi.

Laboratuvarda 84 öğrencinin çalıştığını ifade eden Güçmen, “Bu öğrencilerimiz ders saatleri dışında çalışıyor. Hepsinin sigortasını yaptık. Aylık olarak da 1,500 TL ücret alıyorlar döner sermayeden. 10 aylık ciromuz 900 bin TL’ye ulaştı. Koronavirüs nedeniyle 10 ton olan üretim kapasitemizi 12 tona çıkardık. Yakın zamanda 20 tona çıkaracağız” dedi. 

Öğrencilerin ürettiği maddeler arasında sıvı bulaşık deterjanı, camsil, yüzey temizleyici, çamaşır suyu, köpük sabun, parlatıcı gibi 23 kalem ürün yer alıyor.

Üretimden sonra hijyen maddeleri 5 ve 20 litrelik bidonlarla Şırnak, Batman, Mardin, Siirt ve Diyarbakır merkezdeki kamu kurum ve kuruluşlara satılıyor. 

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Feysel Taşçıer ise okulda günlük 10 ton olan dezenfektan üretim kapasitesinin son günlerde koronavirüs nedeniyle doğan ihtiyacı karşılamakta olduğunu belirtti.

“Tüm bölge okullarımıza ve bir çok kamu kurumuna bu hizmeti verebilecek kapasitede” diyen Taşçıer, şöyle konuştu:

Burada üretilen ürünlerle kentimizdeki tüm okulları korumuş olacağız. Bakanlığımız okullarda dezenfektasyon konusunda bizi bir hafta önce uyarmıştı. Biz de gerekli tedbirleri aldık. Ailelerimizin içi rahat olsun.

Okulumuz bir yıldan bu yana 20’den fazla ürün çeşidiyle üretim yapıyor. Öğrencilerimiz döner sermayeden aynı zamanda katkı alıyor. 20 kimyager öğretmenimiz bu işin başında. Lisanslı ve ruhsatlandırılmış ürünler bunlar.

Taşçıer “Türkiye’de bu şekilde üretim yapan 38 okuldan biri, bölgemizde ise tek eğitim kurumuyuz” dedi.