IŞİD üyelerinin Kobani’ye yönelik saldırılarına karşı ‘hayatı durdurma’ çağrısının yapıldığı Diyarbakır'da esnafın kepenk açmadı, öğrenciler okulları boykot etti.

Diyarbakır Bağlar ilçesinde Kobani için eylem yapanlara polis gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırdı.

Diyarbakır'da, IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırıları protesto edildi. IŞİD saldırılarına karşı okudukları okulda açıklama yapmak isteyen 15'e yakın öğrencide gözaltına alındı.

Merkez Bağlar ilçesinde ise Göçmenler caddesi üzerinde toplanan çok sayıda genç, barikat kurarak caddeyi trafiğe kapattı. Protestoların olduğu bölgeye gelen polisler, akrep tipi zırhlı araçlardan attıkları biber gaz bombaları ve TOMA'dan sıkılan tazyikli su ile gençlere saldırdı. Plastik mermilerin de kullanıldığı saldırıya karşı gençler de havai fişekler, taş ve ses bombaları atarak polise karşılık verdi.

Kayapınar ilçesinde ise Mahalle Meclisleri önünde toplanan yurttaşlar, sloganlar eşliğinde Roboski Parkı'nda bir araya geldi. 

Kitlenin arasında bulunan Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Fatma Arşimet, yaptığı konuşmada Kürt halkının çok ciddi bir süreçten geçtiğini, 21. yy.da Kobani'de yaşanan böylesi bir vahşete kör kalmanın insanlık dışı olduğunu belirtti. Sınır hatında Kobani halkıyla dayanışma içerisine giren halka dönük saldırılara da değinen Arşimet, "AKP, halka saldırmakla kalmıyor, IŞİD çetelrinin sınırı geçişlerini de sağlıyor. AKP açık bir şekilde çetecilere hem lojistik hem de askeri destek veriyor" dedi.

Arşimet'in konuşması sonrası parkta bulunan kitle, "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP" sloganıyla AKP ilçe binasına doğru yürüyüşe geçti. Kitlenin yürüyüşü kısa bir süre sonra polislerce engellenirken yapılan görüşmelerde, polisler "yürüyüşün kanunsuz olduğunu" belirterek izin verilmeyeceğini söyledi. Polisin bu engeline kitleden "IŞİD'in katliamlarını engellemiyorsanız, bizi engelliyorsunuz" karşılığı yükseldi.

Polisin izin vermemesine rağmen kitle içerisinde yer alan öğrencilerin AKP binasına yürüyüşe devam etmesi üzerine onlarla birlikte kitlenin geri kalanı da yürüyüşe geçti. Dicle Bulvarı'nda yürüyüşe geçen kitleye polis gaz bombası ve tazyikli su ile saldırdı. Yapılan bu saldırı üzerine ise ara sokaklarda çatışmalar başladı. Bir süre devam eden çatışmalar nedeniyle atılan gaz bombalarından kitlenin büyük bir bölümü etkilenerek, dağılmak zorunda kalırken, guruplar halinde ara sokaklarda toplanılmaya devam ediyor.