Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in verdiği iftar yemeğinde Diyarbakır’daki inanç gruplarının temsilcileri aynı sofrada buluştu. Türkçe, Kürtçe, Süryanice ve Arapça duaların okunduğu yemekte Baydemir, “Umarım bu masadaki barış ve kardeşlik tüm bölgemize sirayet eder” dedi...

 

Aralarında Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Gaffur Türkay, Diyarbakır –Mardin Süryani Metropoliti Saliba Özmen, Metropolitlik Genel Sekreteri Yusuf Begtaş, Mar Petyun Keldani Kilisesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Karadayı, Meryemana Kilisesi Papazı Yusuf Aktaş, Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) Başkanı Zahit Çiftkuran, Diyanet Vakfı Emekçileri Sendikası (DİVES) Genel Merkezi Sekreteri Süleyman Okur, Diyarbakır Şube Başkanı Nebi Çakmak, Din- Bir –Sen Şube Başkanı Mevlüt Yıldız, Diyanet Sen temsilcileri, Diyarbakır Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Cafer Koluman ve Büyükkadı ve Şarabi Köylüleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Büşak Der) Başkanı Aydın Atlı’nın olduğu inanç temsilcilerinin katıldığı iftar yemeği Park Neva Restoran’da verildi. Yemeğe BDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt de katıldı.

 

Konuklarını kapıda çiçekle karşılayan Baydemir iftar öncesinde yaptığı konuşmada tüm inanç grubu temsilcilerini bir arada görmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Birçok inancın merkezi olan Mezopotamya topraklarında toplumun maneviyatını temsil ettikleri için önemli bir misyon yüklendiklerini söyleyen Baydemir, “Bana sorarsanız toplum maneviyatsız olmaz. Maneviyatsız toplumdan korkulur. Çünkü kaza ve beladan kurtulamaz” dedi. Kentin hizmetkarları olarak tüm inanç temsilcilerine aynı yakınlığı gösterdiklerini belirten Baydemir, “Ha cami, ha kilise. Hiç fark etmiyor. Hepsi Allah’ın evidir. Bizlerin tüm inançlara hizmet etmesi gerek” dedi.

 

Kadim Mezopotamya coğrafyasında yaşayan halklar olarak peygamberlerinin farklı ancak Allah’ın bir olduğuna inandıklarını söyleyen Baydemir, “Çok şükür hepimiz aynı Allah’a inanıyoruz. Barış ve kardeşliğin tüm Mezopotamya topraklarında yeşereceğini umut ediyorum. Dilerim bu sofradaki barış, tüm bölgemize barışı getirir” dedi.

 

Yeryüzünde yaşayan tüm insanların kardeş olduğunu anımsatan Baydemir, dünyada ve Ortadoğu’da barışın tesis edilmesini dileyerek, “Dünyadaki tüm kimliklere, kavimlere eşitlik ve adaletin sağlandığı, onurlu bir barış gelir inşallah. Tüm mazlum halklara onurlu bir barış ve özgürlük temenni ediyorum” diye konuştu. Baydemir, yaşadıkları müddetçe halkın hizmetinde olacaklarına ve barış ve kardeşlik için çaba göstermeye devam edeceklerini söyledi.

 

İftar yemeğinin ardından inanç temsilcileri Kürtçe, Türkçe, Süryanice ve Arapça yemek duası yaptılar.