Diyarbakır'da dün Kobani'ye yönelik saldırılar ve AKP'nin IŞİD'e verdiği destek protestoları devam ederken, Azadiya Welat gazetesi muhabirleri Bişar Durgut ve Nihat Kutlu ile JINHA'nın iki muhabiri Bağlar'da bıçaklı saldırıya uğradı.

IŞİD yanlıları olduğu belirtilen kişilerin, görüntü çeken habercilere, "Neden çekiyorsunuz" diyerek saldırmaya başladı. Bir grup da haber takibi yapan gazetecileri görüntülerken, gazeteciler da buna tepki gösterdi.

Bunun üzerine saldırılarını artıran grup kadın gazetecileri saçlarından çekerek, darp etti. Grup, gazetecileri yumruklarken, saldırıda Azadiya Welat gazetesi muhabirleri Nihat Kutlu ve Bişar Durgut ile JINHA muhabirleri Beritan Canözer, Sarya Gözüoğlu ve 13 yaşındaki ismi öğrenilemeyen bir çocuk yaralandı.

8 bıçak darbesiyle yaralanan gazeteci Bişar Durgut, ambulans ile Dicle Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı.

GAZETECİLERDEN SALDIRIYA TEPKİ

Özgür Gazeteciler Cemiyeti Diyarbakır'da dün dört haberciye yapılan saldırıyı protesto etti: "Nasıl ki JİTEM ve Hizbullah çetelerinin saldırılarını özgür basın mücadelemizle teşhir ettik, bugün de aynı şeyi yapacağız". DİHA, İMC TV, Azadiya Welat, Özgür Gündem, Aram Yayınları, Evrensel, Gün Radyo ve Gün TV ile yerel basından 100'e yakın gazetecinin katıldığı basın açıklamasını, ÖGC adına Azadiya Welat Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ramazan Ölçen yaptı.

Uluslararası güçlerin IŞİD saldırılarını sessizlik içinde izlediğini ve Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) direniş gösterdiğini dile getiren Ölçen, Deniz Fırat'ın katledilmesini Özgür Basın'a yönelik IŞİD destekli ilk saldırı olarak değerlendirdi. Ölçen devamla: "Bu saldırılar durmadı ve sonucunda Rabia'da arkadaşımız Ehmed Sado (Mazlum Bagok) katledildi."

"Suruç ile Kobanê sınırında haber takibi yapan arkadaşlarımız da asker ve polislerin saldırısına uğradı", diyen Ölçen'in konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türk polisinin gözleri önünde gerçekleşen bu ahlaksız saldırıyı lanetliyoruz. Bu, mücadelemizi hazemedemeyen koordineli saldırılar, onurlu çalışmalarımızı engelleyemeyecek. Bu saldırılar, anlayış ve zihniyetini 90'lı yıllardaki Hizbul-kontra'dan alıyor. O zamanlar da arkadaşlarımız cadde ve sokaklarda katlediliyordu. Bu saldırılar, JİTEM ve kontra çetelerin devamıdır. Nasıl ki JİTEM ve Hizbullah çetelerinin saldırılarını özgür basın mücadelemizle teşhir ettik, bugün de aynı şeyi yapacağız"