Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a tepki olarak isimlerini “Çapulcu” olarak koyan protestoculara destek amacıyla HDK bileşenleri tarafından Diyarbakır'daki Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binası önünde bir saatlik oturma eylemi yapıldı.

“Her yer Taksim her yer direniş. Devlet terörüne son” yazılı pankartının açıldığı eylemde HDK bileşenleri sık sık “Amed uyuma direnişe sahip çık”, “Amed isyandır Taksim’e selamdır”, “Kürdistan’dan Taksim’e direnen halklar kazanacak” sloganları attılar.

Gezi Parkı eylemcilerine yönelik polis şiddetini ıslıklar ve zılgıtlarla protesto eden HDK bileşenleri yaptıkları konuşmalarla AKP Hükümeti’nin politikalarına karşı mücadelelerini yürüteceklerini kaydettiler. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarında sokak jargonu kullandığı ifade edilen konuşmalarda, iki haftaya yakın bir süredir devam eden direnişin sadece iki ağaç için olmadığı, AKP’nin on yıldır halklara karşı sürdürdüğü politikalarına karşı olduğu vurgulandı.

'ERDOĞAN TAVRIYLA HALKIN DİRENİŞİNİN MEŞRU OLDUĞUNU ORTAYA KOYDU'

Erdoğan’ın Tunus’ta yaptığı açıklamalara değinen HDK Diyarbakır sözcüsü Mehmet Aslanoğlu, “Tayyip Erdoğan halkın taleplerine gözlerini kapadı. Erdoğan bu tavrıyla halkın direnişinin meşru olduğunu ortaya koydu” dedi.

BDP Diyarbakır İl yöneticisi Eşref Muamedoğlu ise, “Bu direniş sadece Gezi Parkı’ın yıkımına karşı değil bu cumhuriyeti yeniden inşa etme direnişidir” diyerek şöyle devam etti:

“Kürt özgürlük hareketi bu yıllardır bu coğrafyada direniş sergiledi. Açıkçası, Kürt özgürlük hareketinin bu direnişi batıda yeterli desteği görmedi. Ancak biz Kürt halkı olarak bu haklı ve meşru direnişi destekliyor ve selamlıyoruz.”

'GEZİ DİRENİŞİ KÜRT HALKININ MÜCADELESİNDEN AYRI TUTULAMAZ'

 “Türkiye tarihsel bir dönemden geçiyor” diyen EMEP yöneticilerinden Cumhur Daş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“On yıldan bu yana biriken öfkenin açığa çıkmış halini yaşıyoruz. AKP bugüne kadar Kürtleri, Alevileri ve diğer ezilenleri yok saydı. Ancak bugün yok sayılan halklar direnişe geçti. Ve gençlik geleceğini kurma mücadelesi veriyor.”

Gezi Parkı direnişinin Kürt halkının mücadelesinden ayrı tutulamayacağını ifade eden Daş, halkların meşru mücadelesi karşısında Türk devletinin geri adım atmak zorunda kalacağını söyleyerek sözlerini tamamladı. SGDF’li Ozan Özgenler ise eylemin vardığı boyuta dikkat çekerek, “21. Yüzyıl baldırı çıplakların yüzyılı olacak. Biz baldırı çıplaklardan kork Tayyip Erdoğan” dedi. (ANF)