Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 22 kişi gözaltına alındı.

Bu soruşturma kapsamında 8 Aralık’ta Jandarma İl Komutanlığı tarafından Diyarbakır’ın merkez Bağlar, Kayapınar ve Çınar ilçelerine bağlı 8 köye yapılan ev baskınlarında 20 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan 22 kişiyle birlikte Diyarbakır’da son bir haftada gözaltına alınanların sayısı da 59’a yükseldi.

Mezopotamya Ajansı’nda (MA) yer alan habere göre, gözaltına alınırken işkenceye maruz kaldığı öne sürülen 20 isim gözaltı süresinin 4 gün daha uzatıldığı öğrenildi.

 Soruşturmadaki gizlilik kararı nedeniyle kişilerin neden gözaltına alındığı öğrenilmezken, gözaltı süresinin ise hiçbir gerekçe gösterilmeden uzatıldığı aktarıldı.

TEM Şube’de müvekkilleriyle görüşen avukat Şivan Cemil Özen, müvekkilleri Hakan, İsmet ve Fırat Yıldız’ın gözaltına alınırken işkence edilmelerine ilişkin olay yerinde bulunan ve müvekkillerini darp eden kolluk görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

İŞKENCE İZLERİ

Özen, müvekkillerinin aradan geçen günlere rağmen darp izlerinin geçmediğini, vücutlarında morlukların gözle görülür olduğunu kaydetti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na, müvekkillerini gözaltına alırken darp eden polisler ve diğer kolluk görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunan Özen, uygulanan işkencenin raporlara yansımayan kısmının tespiti için müvekkillerinin sağlık kuruluşlarına sevk edilmesi talebinde bulundu.

RAPORLAR VERİLMİYOR

Müvekkillerinin işkence gördüklerini ve bunun genel adli muayene raporlarına da geçtiğine dikkat çeken Özen, dosyada bulunan gizlilik kararı nedeniyle doktor raporlarının kendilerine verilmediğini ifade etti.

Özen, işkence vakasından kaynaklı soruşturmanın TEM Şube tarafından sağlıklı yürütülemeyeceği bu nedenle soruşturmanın ve ifade işlemlerinin jandarma tarafından yürütülmesi için talepte bulunacaklarını söyledi.

4 GÜNDÜR TEM’DELER

Diyarbakır’da 8 Aralık’ta yapılan operasyonda Alankoz köyünden İsmet Yıldız ile Hakan Yıldız; Övündüler köyünden Mehmet Akyüz; Kabahıdır köyü muhtarı Nahit Toprak; Duger köyünden İsmet Akar; Çınar Kılıçkaya köyünden İbrahim Çiftçi, Recep Çiftçi, Lokman Çiftçi; Kayapınar ilçe merkezinden Abdulkadir Yağar; Kayapınar’a bağlı Kırkali köyünden Ahmet Doğan, Mahmut Bırak, Ahmet Derse, Fırat Çetin; Esentepe köyünden Zeki Güçlü; Çınar’ın Çakırtutmaz köyünden Kasım Eken, Abdulkadir Eken ve çocukları Hogir Eken, Botan Eken Diyar Eken ve ismi öğrenilemeyen bir kişi gözaltına alınmıştı.

Abdulkadir Eken’in oğlu Diyar Eken’in Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube’de olduğu öğrenilirken, diğer gözaltıların Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’de olduğu belirtildi.