Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır’da koronavirüs testi pozitif çıkanların sayısının 200, koronavirüs belirtileri nedeniyle izolasyona alınan veya taburcu edilenlerin sayısının ise 300 olduğunu açıkladı.

Diyarbakır Tabip Odası (DTO), koronavirüse ilişkin hazırladığı ikinci raporunu yaptıkları yazılı açıklama ile duyurdu. Periyodik olarak veri paylaşımı yaptıklarına dikkat çeken DTO açıklamasında, sahadan elde edilen bilgiler ışığında Diyarbakır’da 6 Nisan itibariyle testi pozitif çıkan hasta sayısının 200’e yakın olduğu belirtildi. Söz konusu 200 kişinin KOVID -19 teşhisiyle hastanelerde yattığına yer verilen açıklamada, evde izolasyonda olan veya taburcu edilen kişilerin sayısının da 300 olduğu açıklandı.

Tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak Diyarbakır’da da kurulan İl Pandemi Kurulu’na başvuru yapmalarına rağmen Diyarbakır Tabip Odası yönetiminin şu ana kadar çağrılmadığına yer verilen açıklamada, “Bu yöntemle çalışacak İl Pandemi Kurulu’nun ilimizdeki hekimler başta olmak üzere sağlıkçıların sorunlarına ve bir bütün olarak pandemiye bütünlüklü bir yaklaşım sergileyemeyeceği ve çözüm geliştiremeyeceği açıktır. İl Pandemi Kurulu’nun Odamız dahil olmak üzere tüm üyelerinin katılımıyla kuruluş amacına uygun bir şekilde çalışması ve karar süreçlerine tüm kurumların dahil edilmesi gerekliliğini bir kez daha ifade etmek istiyoruz” denildi.

‘HALA TEST YAPILAMIYOR’

Hastaneye koronavirüs teşhisiyle yatırılanlar arasında 2 sağlık çalışanının da bulunduğu ifade edilen açıklamada, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde PCR ile test imkanın sağlandığı, Dicle Üniversitesi Hastaneleri’nde 6 Nisan itibariyle PCR testinin yapmaya başlanacağının açıklanmasına rağmen teknik sorunlardan kaynaklı hale test yapılmadığı kaydedildi.

‘TEST SAYISI YETERSİZDİR’

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nün Diyarbakır’da uygulanan test sayısının 500 olduğunu belirttiği hatırlatılan açıklamada, “Nüfusa oranla ilimizde yapılan test sayısı son derece yetersiz olup, sağlıkçılara yönelik ne kadar test yapıldığı, testi pozitif olan sağlıkçı olup olmadığı paylaşılmamaktadır. Kentimizdeki özel ve kamu kurumlarında çalışan sağlık emekçileri bir an önce periyodik olarak test edilmeye başlanması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

‘SAĞLIK ÇALIŞANLARINA GÜVENCE VERİLMELİ’

Raporda, İl sağlık müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada sağlıkçılara yönelik koruyucu ekipman teminine yönelik eksiğin olmadığı, ekipmanların tasarruflu kullanılmaya çalışıldığı yönündeki açıklama hatırlatılarak, “Ancak sahadan aldığımız bilgilere göre koruyucu ekipmanların tedarikinde eksiklerle birlikte olumlu yönde gelişmeler olup, bu tedarikin devamlılığı hakkında sağlık çalışanlarına güvence verilmelidir. Bu salgın ile en ön safhada mücadele eden sağlık çalışanları için tüm koruyucu ekipmanlar bir an önce sağlanmalıdır. Sağlıktan tasarruf edilemeyeceğini bir kez daha ifade etmek istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

‘DİĞER HASTALARIN TEDAVİSİNDE AKSAKLIK YAŞANIYOR’

Diyarbakır’da Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dicle Üniversitesi Hastaneleri’nin pandemi hastanesi ilan edildiğine dikkat çekilen açıklamada, söz konusu iki hastanede diğer hastaların ihtiyaçlarının karşılanmasında aksaklıklar yaşandığı vurgulanarak, “ilimizde salgının artışıyla birlikte bu aksaklıkların ciddi sağlık sorunlarına yol açacağı ön görülmektedir. Halka yönelik gerekli olmadıkça dışarı çağrılarının halkımızın hastaneye gelmesini gerektiren ciddi hallerde de tereddüt etmesine neden olduğu gözlemlenmiştir. Halkımızın hastaneye başvurması gereken acil durumların farkında olması ve gerekli acil durumlarda 112’yi arayabileceklerini tekrar hatırlatıyoruz” denildi.

‘ÖZEL HASTANELER KORONALI HASTA ALMIYOR’

Salgın sonrası hasta sayısının azalmasıyla birlikte özel hastanelerin hemen hepsinde hekimler ve sağlık çalışanlarına yıllık izin kullandırma, ücretsiz izne çıkarma, maaşlarda kesinti gibi uygulamalara başvurulduğu gözlemlendiğine işaret edilen açıklamada, salgın gibi olağanüstü durumlarda işten ayrılmaların yasaklanması gerektiği vurgulandı.

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dicle Üniversitesi Hastaneleri’nde alınan verilere göre, özel hastanelerin genel olarak COVID’li hasta almamaya, test yapmamaya yönelik bir defans gösterdikleri, uygun koşullarda sevk yapılmadığı görülmektedir.

‘SON BİR HAFTA GÖÇ ARTTI’

“Aile Sağlığı Merkezleri’nden (ASM) aldığımız verilere göre son bir hafta içerisinde batıdaki büyük şehirlerden ilimize yönelik ciddi göçler yaşandığı, izolasyon sağlanmadığı için bu göçlerin ilimizde ileriki günlerde ciddi kaynak riski taşımaktadır.” diye kaydedilen açıklamada, sağlık çalışanlarının barınmasına yönelik girişimlerin yetersiz olduğuna dikkat çekildi.

‘BELEDİYE MAALESEF YETERSİZDİR’

Açıklamada, sağlık çalışanlarının yaşadığı barınma sorununa ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“İlimiz Sur ilçesinde bulunan Demir Otel sağlık çalışanlarına otelin bir bölümünü tahsis edilmiş olup, odamızın aracılığıyla otele yaklaşık 45 sağlıkçı yerleştirilmiştir. Yine Sur ilçesinde bulunan Kervansaray Otelin sağlıkçılara otelin bir bölümünü tahsis ettiği ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafında Halid Bin Velid Öğrenci Yurdu belirlenmiş ancak ihtiyacın giderek artacağı, salgın arttıkça barınma ihtiyacının artacağı öngörülmekte olup sağlık çalışanları için otel, yurt ve misafirhanelerde yeterli ve uygun barınma olanaklarının sağlanması için duyarlılık çağrısı yapılmıştır. Büyük kentlerde genellikle belediyeler aracılığıyla yapılan bu düzenlemeler ilimizde maalesef yetersizdir.”