Diyarbakır’ın Sur ilçesi Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde yaklaşık 1,5 yıl önce Acele Kamulaştırma kararıyla mahallede yaşayan ev sahipleri evlerinden zorla çıkarılmıştı.

Hükümete yakın Güneş gazetesinde önceki gün yayınlanan haberde 2019’da yapımı bitmesi planlanan evlerin tekrar eski sahiplerine verileceği belirtiliyordu. Yapılan habere ilişkin Sur’un yıkım sürecini yakından takip eden Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Eş Sözcüsü Büşra Cizrelioğlu ve Diyarbakır Mimarlar Odası Şubesi Eş Başkanı Şerefhan Aydın, yapılan haberin doğruluk payının olmadığını; ‘algı yaratmak amaçlı olduğunu’ ifade etti.

‘EVLERİN MÜLK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL’

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Eş Sözcüsü Büşra Cizrelioğlu, yapılan haberin asılsız olduğunu ifade ederek, “Buradaki yapıların peyderpey tamamlandığını biliyoruz, takip ettik. İnşaat alanına giremiyorduk, surların üzerinden gözlemleyebiliyorduk inşaatların gidişatını. Fakat şu an evlerin bitip de mülk sahiplerine teslim edilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Çünkü, buradaki evlerden insanlar zorla çıkarıldılar. Çıkarılma biçimlerine bile bakıldığında bu işin iyi niyetli olmadığını görüyorsunuz. Hiçbir şekilde anlaşma yoluna gitmeyi teklif etmedi, ya da anlaşma yolunda sundukları maddelerin hiçbirinde evlerin geri iadesi gibi bir durum söz konusu değildi. İnsanlara imzalattıkları evrakların hiçbirinde yerinde yapılacak evlerde otursun gibi bir seçenek yok” dedi.

‘SUR’DA YAŞAYAN HALK BURAYA ASLA GERİ DÖNEMEYECEK’

Evrensel’den Fırat Topal’ın haberine göre, medyanın olan biteni olduğu gibi aktarmadığını, bir algı oluşturmaya çalıştığını belirten Cizrelioğlu, “Burada bir rant yaratılmaya çalışıldı ve demografya değiştirildi. Sur’da yaşayan halk buraya asla geri dönemeyecek bu koşullarda. Bizim de önceliğimiz burada yaşayan halkın geri dönmesidir ama borçlandırılarak, mülksüzleştirilerek, yoksullaştırılarak değil. Yandaş medyanın en başından beri burada olan biteni olduğu gibi yansıtmadığını da biliyoruz. Her zamanki algı yönetimi, olan bitenin üzerini kapatma, yaşanan hak ihlallerini üstünü kapatma, her şey çok mükemmel gidiyormuş izlenimi verme çabası var” dedi.

‘SUR’DAKİ EVLERİN SAHİBİ KİMDİR, KİMLERE VERİLECEK ’

Diyarbakır Mimarlar Odası Şube Eş Başkanı Şerefhan Aydın ise, bakanlığın Güneş gazetesinde çıkan habere ilişkin çıkıp açıklama yapması gerektiğini söyledi. Aydın, yaşananları şöyle özetledi:

“Sur’da diyelim ki ortalama 200 metrekarelik bir ev, 560 bin TL ediyor. Devlet ev sahiplerine en fazla 70-100 bin arası verdi. Geçmişte eski Bakan Özhaseki, açıklamada bulunmuş ‘Burada yaşayan insanlar tapusunu devlete versin, gitsin bize bıraksın. Biz burada tarihi ev yapacağız. Bedelini çıkaracağız, ev sahibinin de eski evine de bir bedel biçeceğiz. Aradaki farkı bize öderse ona ev vereceğiz’ demişti. Farkı oradaki yurttaşın karşılayamayacağı bir miktar istiyorlar ki yurttaş caysın. Orada yaşayan insanların gelir düzeyi ortada. Düşünün 1-2 yıl önce bunu söylemiş. Bakanlık bu iddiayı sahipleniyor mu? Sahiplenmiyor mu? Çıkıp açıklama yapması lazım. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü buna dair bilgi vermeli, o evlerin sahibi kimdir, kimlere verilecek, kimlere satılacak, eski sahiplerine bir ayrıcalık tanınacak mı? Sağlıklı bir bilgi vermeli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya İl Müdürlüğü” dedi.