Diyarbakır-Lice karayolu karakol ve kalekol inşaatları ile askeri yığınakları protesto eden PKK’nin gençlik yapılanması YDG-H tarafından altı gündür ulaşıma kapalı tutuluyor.

Gelişmeleri değerlendiren İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Genel Sekreteri Abdüsselam İnceören, insan hakları heyeti olarak dün Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır yönetimi ve Diyarbakır Valiliği ile görüştüklerini söyledi.

Bianet'te yer alan habere göre önümüzdeki günlerde de temaslara devam edeceklerini ve ardından kamuoyuna gerekli açıklamaları yapacaklarını dile getiren İnceören, dün akşam saatlerinde kapatılan Diyarbakır-Lice karayoluna gittiklerini söyledi.

“Lice-Kulp arası kapalı, Diyarbakır-Lice yolu kapalı. Bölgede çeşitli yerlerde zaman zaman kapatılan zaman zaman açılan yollar var. Ancak Diyarbakır-Bingöl yolu altı gündür ulaşıma kapalı durumda.

“Kalekol ve karakol inşaatlarının devam etmesinin yanı sıra halk bölgede askeri yığınak yapılmasını da protesto ediyor. Ayrıca ben bizzat görmedim ama askeri operasyonlar yapıldığı yönünde duyumlar da geliyor.

“Bölge komple kontrol altında. Diyarbakır çevresinde asker ve polis kontrol noktaları oluşturmuş durumda.

“Heyet olarak temaslarımız devam ettiği için ayrıntılı bilgi vermem doğru olmaz. Ancak yol kapatma eylemleriyle ilgili olarak da kaçırılan uzman çavuşla ilgili de temaslarımızı sürdürüyoruz. Gerekli açıklamaları önümüzdeki günlerde yapacağız.”

Öte yandan CNN Türk’te yer alan habere göre, Diyarbakır’dan Lice’ye gitmek isteyen vatandaşlar Hani girişinde güvenlik noktasında bekletiliyor. Daha sonra konvoy oluşturuluyor. Oluşturulan konvoya kirpi ve kobra tipi zırhlı araçlar eşlik ediyor.

Diyarbakır'ın kuzeyindeki tek açık yol olan Hani’nin bir daha kapanmaması için böyle bir uygulamanın başlatıldığı belirtiliyor. Konvoy dışında hiçbir aracın geçişine izin verilmiyor.