Halkların Demokratik Partisi (HDP) 2 Mart’ta startını verdiği referandum maratonunun finalini Diyarbakır'daki  5 Haziran (İstasyon) Meydanı’nda gerçekleştirdiği mitingle veriyor. Miting öncesi, binlerce yurttaş “Hayır” ve “Na” bayraklarıyla alana akmaya başladı. Yüzbinlere ev sahipliği yapması beklenen mitinge, Bağlar, Ofis ve Balıkçılarbaşı semtlerinden üç koldan giriş sağlanıyor. Geniş önlemlerin alındığı mitingde, polislerin yaptığı aramalar ardından alana girilebiliyor. Alanda, “Bütün toplumu bir parti başkanı mı temsil eder?”, “Güdümlü meclis mi olur?”, “Bağımlı mahkeme mi olur?” ve “Ülke fermanlarla mı yönetilir?” pankartları da dikkat çekti.

HALAYA DURULDU

Özgürlükçü Demokrasi'de yer alan habere göre, miting öncesi alanı dolduran gençler, ezgilerle halaya durdu. 5 Haziran 2015 tarihinde HDP’nin Büyük İnsanlık mitingine yönelik bombalı saldırıda patlamanın yaşandığı bölgeye yönelen kitle, “Katil DAİŞ, işbirlikçi AKP” sloganları attı.

Miting alanının hemen yanındaki Sümer Camisi’nin polisler tarafından giriş çıkışlara kapatılması üzerine yurttaşlar camii önünde “Hayır” ve “Na” bayrakları üzerinde namaz kıldı. Tepkiler üzerine yurttaşlar camiye alındı. Miting için kitlenin alana girişi sürerken, final etkinliğinde HDP Sözcüsü Osman Baydemir ve Meclis Başkanvekili Pervin Buldan konuşma yapacak. Sanatçılar Suavi ve Azad Bedran sahne alacak.