Polis işkencesi için "Köpek refleksi" diyen Diyarbakır Valiliği’ne tepki gösteren Yılmaz çiftinin avukatı Selameddin Varol, “Valilik yaptığı açıklamayla olayı örtme çabası içerisinde olduğunu göstermektedir. Deliller var elimizde” dedi.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi’nde 31 Mayıs’ta öldürülen polis memuru Atakan Arslan’ın faili olarak tutuklanan M.E.C.’nin yakalaması için yapılan operasyonda, olayla hiçbir ilgisi olmayan Şeyhmus ve Menice Yılmaz çiftine köpekle yapılan işkenceye tepkiler sürüyor. İşkenceye ilişkin başlatılan soruşturma sürerken, Diyarbakır Valiliği’nin “köpek refleks gösterdi” açıklaması, işkenceyi örtbas olarak yorumlandı. Açıklamaya tepki gösterenlerden Yılmaz çiftinin avukatı Selameddin Varol, valiliğin polisi koruduğunu ve olayı kapatma gayretinde olduğunu söyledi. 
 
EV ARAMALARINDA KEYFİ UYGULAMALAR

Aydın Atay'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre,başlatılan soruşturmalar kapsamında kolluk görevlilerinin arama yetkisi dahilinde şüpheli yerlerde arama yapabileceğini anımsatan avukat Varol, ancak müvekkillerine ait evde yapılan aramada kolluğun hukuk dışına çıktığını kaydetti. Ev aramalarının kolluk görevlilerin keyfi uygulamalarına göre değiştiğine dikkati çeken Varol, arama işlemlerinin orantılı ve hukuka bağlı olarak yapılması gerektiğini ifade etti. 

ARANAN ERKEK SALDIRIYA UĞRAYAN KADIN 

Müvekkilleri Yılmaz çiftine dönük eylemi, polisin bilinçli olarak yaptığını dile getiren Varol, “Aranan şahıs erkektir. Görevini yerine getiren kolluk görevlilerinin kötü niyetli olduğu içeri girer girmez kadının üstüne köpeği salmasıyla ortada. Devamında 3 tane çocuğun olduğu da görülüyor. Ancak öncü olarak köpek kullanılıyor. Köpek de karşısındaki insana saldıracak pozisyonda herhangi bir koruması yok. Müvekkilin eşine önce fiziki şiddet sonra bilinçli bir şekilde köpeklerle saldırtılıyor. Çocukların gözü önünde işkence yapıldığı ortadadır. Alınan hastane raporları da beyanları doğruluyor” diye belirtti.

OLAYI ÖRTME ÇABASI

Bölgede şiddet ve devamında uygulanan cezasızlık nedeniyle Diyarbakır Valiliği’nden farklı bir açıklama beklemediklerini sözlerine ekleyen Varol, “Valilik yaptığı açıklamayla olayı örtme çabası içerisinde olduğunu göstermektedir. Olayın valilik açıklaması gibi gerçekleşmediğinin gösteren deliller var elimizde. Kadına yönelik köpek saldırısı söz konusudur. İkincisi farz edelim ki müvekkilimiz köpeğe tekme attı. Köpeğe tekme attıktan sonra köpeğin bir saldırısı olurdu ve polisler köpeği geri çekerdi. Ancak müvekkilin ayak, omuz, sırt ve kulak arkasında köpek ısırığı var. Olayın köpeğin refleksiyle meydana geldiğini düşünmüyoruz. Olayın zaten böyle gelişmediğine dair raporlar ve delillerimiz var dosyada. Bu açıklama işkenceyi yapan kolluk güçlerinin korunması girişimidir” diye konuştu.

ETKİN SORUŞTURMA 

Varol, müvekkillerin şikayetleri ve dosyadaki delillerin savcılıkça etkin soruşturulması halinde yapılan işkence, kötü muamele ve onur kırıcı davranışların net bir şekilde ortaya çıkacağını vurguladı. Bundan sonraki aşamanın savcılık tarafından yapılacak soruşturmaya bağlı olduğunu hatırlatan Varol, tüm delil ve raporları suç duyurusu dilekçesine eklediklerini söyledi.