Diyarbakır’da IŞİD'e yapılan baskında öldürülen 7 kişiden 5’inin kimliği belirlendi. Serhat Seyithanoğlu, Ergün Gül, Sıddık Bünül, Veysel Argunağa ve Cahit Ölmez’in Bingöl nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.

Kimlikleri tespit edilen kişiler arasında daha önce IŞİD’in canlı bombaları olarak aranan kişilerin bulunmadığı öne sürülüyor. Operasyonda kendisini patlatarak 2 polisi öldüren canlı bomba ile yanında bulunan ve parçalanarak ölen diğer kişinin kimlik belirleme çalışmaları sürüyor.

Habertürk'ten Umut Tütüncü ve Ahmet Yukuş'un haberine göre, yüz tanıma sistemiyle bilgilerine ulaşılmaya çalışılan 2 canlı bombanın da Türk olduğu tahmin ediliyor.

Öldürülen IŞİD'lilerin Suriye’de canlı bomba eğitimi aldığı, birinin Suriye’nin Rakka kentinde ‘idam ve infaz emri veren kadı’, diğerininse 'Tel Abyad komutanı' olduğu iddia edildi.

Çatışma reflekslerinden, tümünün canlı bomba olduğu belirtilen 7 IŞİD'linin haziran ayında Suriye’den Türkiye’ye girdikleri tahmin ediliyor. Tel Abyad’ın YPG denetimine geçtiği dönemde sığınmacılar arasında Türkiye’ye sızdıkları öngörülüyor.

Gözaltına alınan şüpheli sayısıysa 1’i canlı bomba, 3 kişinin daha yakalanmasıyla 15’e çıktı. 3’ü kadın 15 kişinin sorgusu sürüyor. Olayı soruşturan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, ek gözaltı süresi verdi. Emniyet yetkilileri, IŞİD'in hedefinde Kürt yöneticiler ve kurumlar olabileceği ihtimalini değerlendiriyor.

5'İ BİNGÖLLÜ

5’inin Bingöllü olduğu belirtilen ve ölü ele geçirilen isimlerin Suriye ve Irak’ta savaştıktan sonra Türkiye’ye geldiği bildirildi. Eğitimlerle canlı bomba eylemi yapacak duruma geldikleri belirlenen 5 kişinin çatışmada kendilerini patlattıkları tespit edildi.

Öldürülen kişilerin hücre yapılanması içinde oldukları ve hiç dışarı çıkmadıkları, lojistik, gıda gibi ihtiyaçlarının örgütün Diyarbakır sorumlusu N.T. ve ekibi tarafından sağlandığı açıklandı.

N.T.’nin de gözaltına alınanlar arasında olduğu ifade edildi. Patlayıcıların hücre evlerine nasıl getirildiğinin araştırıldığı, Suriye’den getirilmiş olabileceği üzerinde duruluyor.

IŞİD'li olduğu öne sürülen kişilere destek sağlayan isimlerin de kendilerine öğrenci görüntüsü vermek için taşıdıkları kitapları ‘tabanca kabı’ olarak kullandıkları belirlendi. Hücre evinde, içine tabanca girecek şekilde oyulmuş matematik kitabı bulundu.