Diyarbakır'daki 14 kitle örgütü, Cizre, Silopi ve Sur'da yaşanan katliamlar ile HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümetin girişimde bulunmasına ilişkin Diyarbakır Barosu'nda basın toplantısı gerçekleştirdi.


Diyarbakır Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, TMMOB, Eczacılar Odası, Diş Hekimleri Odası, DESOP, DORSA, MAZLUMDER, Ticaret ve Sanayi Odası, DİSİAD, DOGÜNSİFED, KESK, Tabipler Odası ve İHD adına hazırlanan ortak basın metnini Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen okudu. Bölgede şehirlere ve sokaklara sirayet eden çatışmaların insani, ekonomik, toplumsal, tarihi ve hukuki tahribatı her geçen gün büyüttüğüne dikkat çeken Özmen, çözüme dair çabanın sarf edilmediği her an yarayı kangrenleştiğini ve her geçen gün hak ihlallerinin arttığını söyleyerek, geleceğe dair ümitlerin azaldığına vurgu yaptı.

'DEP VEKİLLERİNİN TUTUKLANMASI KANLI BİR SÜRECİ BAŞLATTI'

HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılacağı tartışmalarından kaygı duyduklarını ifade eden Özmen, Türkiye'de, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ne gibi sonuçlar doğurduğunu, 1994'te DEP milletvekillerinin tutuklanması örneği üzerinden değerlendirdi. Bunun acı bir tecrübe olduğunu kaydeden Özmen, "1994'te DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve Meclis'te gözaltına alınıp tutuklanmaları, Türkiye'de çok kanlı bir sürecin fitilini ateşlemişti. Tarihe 'demokrasi ayıbı' olarak geçen bu adım; siyasi mekanizmaları tüketmiş, hak ve özgürlük çizgisini geriye çekmiş ve demokratik yaşama çok büyük zararlar vermişti" dedi.

'DOKUNMAZLIKLARIN KALDIRILMASI KABUL EDİLEMEZ'

Özmen, HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının; demokratik temsil ilişkisini ortadan kaldıracağına vurgu yaparak, "Mevcut problemin daha da karmaşıklaşmasına yol açacak ve nihayetinde telafisi güç olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Maliyeti tüm toplum tarafından ödenecek böylesi bir girişim kabul edilemez. Bu itibarla bundan bir an önce vazgeçilmelidir" ifadelerini kullandı.

'ÇÖZÜM SÜRECİNE DÖNÜLMESİ LAZIM'

Diyarbakır'daki sivil toplum örgütleri olarak, kesintiye uğramış olan çözüm sürecinin bir an önce hayata geçirilmesi çağrısı yapan Özmen, "Geri dönülmez bir noktaya varmadan çatışmaların bitirilmesini ve müzakerelerin yeniden başlamasını talep ediyoruz" dedi.