Diyarbakır’da gözaltına alınan 20 kişi arasında yer alan zihindel engelli Kasım Eken’in ile iletişim kuramayan emniyet görevlileri Eken’i hasteneye götürdü. Doktor tarafından muayene edilen Eken’e "Doğuştan mental gerilik" teşhisi konuldu. Buna rağmen Eken 3 gün sonra serbest bırakıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 8 Aralık’ta Jandarma İl Komutanlığı tarafından Diyarbakır’ın merkez Bağlar, Kayapınar ve Çınar ilçelerine bağlı 8 köye yapılan ev baskınlarında 20 kişi gözaltına alınmıştı. Soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı olan 2 kişinin daha gözaltına alındığı öğrenilirken, 20 isim Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’de tutuluyor. 

Gizlilik kararının sürdüğü soruşturma kapsamında zihinsel engelli 40 yaşındaki Kasım Eken’in de 5 gündür TEM Şube’de gözaltında tutulduğu ortaya çıktı. Ayrıca gözaltına alınırken işkenceye uğrayan A.E.’nin göğsüne basılmasından kaynaklı iki kaburgasının ve burnunun kırık olduğu halde TEM’de tutulduğu öğrenildi.

5 GÜN GÖZALTINDA KALDI

Çınar’ın Çakırtutmaz (Mısîrık) köyünde gözaltına alınan Eken’in kendini ifade etmekte dahi zorlandığı öğrenilirken, soruşturma dosyasında neyle suçlandığı ise gizlilik kararı nedeniyle bilinmiyor. Polislerin iletişim kurmakta zorlanmaları üzerine Eken’i götürdükleri Diyarbakır Devlet Hastanesi’nde hazırlanan raporda psikiyatri uzmanının kanaati şu şekilde yer aldı: “Doğduğunda beri olan mental –motor geriliği. Yeterli iletişim kurulamadığından IQ testi yapılamadı.”  Raporda, Eken’in Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi sağlık kuruluna sevkinin uygun olduğu belirtildi.  Ancak 10 Aralık’ta çıkan rapora rağmen Eken, 3 gün sonra rapor gerekçesiyle serbest kalabildi.

İKİ KABURGASI KIRIK HALDE GÖZALTINDA

Ayrıca avukatının TEM Şube’de görüştüğü A.E. (54) gözaltına alınırken 6 saat boyunca kesintisiz işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını aktardı. A.E’nin gözaltına alındığı sırada kendisinin çamurun içine kasıtlı olarak atıldığı ve ‘sen domuzsun, domuzlar çamuru sever’ şeklinde hakarete maruz kaldığı belirtildi. Avukatına üç Jandarma Özel Harekat (JÖH) mensubunun kasıtlı olarak göğsüne tekme atmasından kaynaklı iki kaburgasının kırıldığını bildiren A.E’nin burunun da kırık ve yüzünde açık yaraların olduğu belirtildi.

Aradan geçen 5 güne rağmen vücudundaki morlukların ve ezilmelerin gözle görüldüğü belirtilen A.E.’nin iki gün boyunca hastanede tedavi olduğu ancak tedavisi sürerken TEM Şube’ye getirildiği kaydedildi. İdrarındaki kanın pıhtılaşmış şekilde olduğu belirtilen A.E.’nin her geçen gün sağlık durumunun kötüleştiği ifade edildi.

GÜNDÜR TEM’DELER

Diyarbakır’da 8 Aralık’ta yapılan operasyonda Alankoz köyünden İsmet Yıldız ile Hakan Yıldız; Övündüler köyünden Mehmet Akyüz; Kabahıdır köyü muhtarı Nahit Toprak; Duger köyünden İsmet Akar; Çınar Kılıçkaya köyünden İbrahim Çiftçi, Recep Çiftçi, Lokman Çiftçi; Kayapınar ilçe merkezinden Abdulkadir Yağar; Kayapınar'a bağlı Kırkali köyünden Ahmet Doğan, Mahmut Bırak, Ahmet Derse, Fırat Çetin; Esentepe köyünden Zeki Güçlü; Çınar'ın Çakırtutmaz köyünden Kasım Eken, Abdulkadir Eken ve çocukları Hogir Eken, Botan Eken, Diyar Eken ve ismi öğrenilemeyen bir kişi gözaltına alınmıştı. Abdulkadir Eken’in oğlu Diyar Eken ise Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube’de tutuluyor. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı