Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, “kentin güvenliği” gerekçesiyle, Diyarbakır’daki belediyelerden tüm çöp konteynırlarının ve bidonlarının kaldırılmasını istedi.

Valilik, aynı zamanda gün içerisinde belediyelerin çöp toplama saatlerini de belirledi.

Diyarbakır’daki tüm belediyelere 14 Eylül’de Vali Hüseyin Aksoy imzalı, tebliğ edilen karar şöyle:

“Kamu hizmetlerinin ve günlük hayatın daha sağlıklı ve normal işleyebilmesi, vatandaşların ve çevre sağlığının korunması, vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğinin sağlanabilmesi, belediyelerimize ait çöp toplama ve temizlik araçlarının ilimizdeki terör faaliyetlerinde kullanılmasının önlenmesi, kamu düzenini ve güvenliğini ve kişilerin can ve mal emniyetini sağlamak amacıyla 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C, 11/H ve aynı kanunun 66. maddesi uyarınca idarenizce yapılan çöp toplama ve temizlik faaliyetlerinin gün içerisinde sabah 06.00-10.00 saatleri arasında yapılması, çöp konteynır ve bidonlarının tamamen kaldırılması rica ederim.”

DAHA ÖNCE DE YASAKLANMIŞTI      

1990 yıllında “bomba konulabileceği” gerekçesiyle şehirdeki tüm çöp kutularına Diyarbakır Valiliği tarafından “yasak” getirilerek toplatılmış, Valiliğin bu kararı kentte 10 yıl boyunca uygulanmıştı.

Yasak, Ocak 2000 yılında Diyarbakır İl Valiliği Mali Çevre Kurulu’nun kararıyla kaldırılmış, yasağın kaldırılmasıyla kenttin sokaklarına ve caddelerine yeniden çöp kutuları konulmaya başlanmıştı. (imc tv)