Urfa, Diyarbakır ve Mardin’in olduğu Bölge illerinde Covid-19 vaka sayıları yükselirken, aşılama oranları düşük seviyede seyrediyor.

Evrensel’den Fırat Topal’ın haberine göre, Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, artan vakalardan dolayı Kovid-19 dışı hastaların tedavi olamadığını söyleyerek, “Acil dışındaki tüm ameliyatlar durma noktasında” dedi.

HASTALARIN YÜZDE 80-90’INI AŞISIZLAR OLUŞTURUYOR

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, vakaların hızla artmasıyla açılan servislerin kısa süre içerisinde dolduğunu, bu durumun Covid-19 dışındaki hastaların sağlık hizmetine ulaşmasına engel olduğunun altını çizerek, aşı olunması çağrısında bulundu.

Turan, “Tedbirlerin kaldırılmasından sonra vaka sayıları hızla arttı. Günlük ortalama 2 bin 300 pozitif vaka sayısı tespit ediliyor. Artan vaka sayıları hastanelere yansıdı, kapatılan servisler tekrar açıldı. Açılan yerler hızla doluyor. Yer olmadığı için hastalar acil serviste takip edilmek zorunda kalınıyor. Şu an Diyarbakır’da 650-700 hasta yatarak tedavi görüyor. Bunların yaklaşık 160’ı yoğun bakımda tedavi görüyor. Bu durum kovid-19 dışı hastaların tedavi olamamasına yol açıyor. Acil dışındaki tüm ameliyatlar durma noktasında. Sadece kovid-19 hastaları için değil kovid-19 dışı hastalar içinde kötü bir tablo. Özel hastanelerde kovid-19 hastalarından yatış durumunda ücret alınıyor, bu yoksul halkın sağlığa erişiminde engel oluyor. Yaygın test yapılarak, pozitif vakalar tespit edilmeli ve izolasyonları yapılmalı. İzolasyon sırasında gerekli destek sağlanmalıdır. Filyasyona önem verilmelidir. Yaygın bir aşılama yapılması gerekiyor. Yurttaşlara çağrımız aşı olalım, çünkü şu anda yoğun bakımda tedavi gören hastaların yüzde 80-90’nını aşısızlar oluşturuyor. Aşı olduktan sonra da tedbirlerimizi elden bırakmayalım. Maske, mesafe, hijyen kuralına uyalım, kalabalık ve kapalı ortamlara girmeyelim” dedi.

PANDEMİ EŞİTSİZLİĞİ GÖRÜNÜR KILDI

Urfa Tabip Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, Urfa’da aşı oranın düşük olmasında aşı karşıtlığı ile bir durumun söz konusu olmadığını, pandemi sürecinin başından beri sürecin şeffaf yürütülmemesinin sonucu olduğu ifade etti.

Yüksekyayla, “Öncelikle şunu belirtmek gerekir; Urfa’daki durum aşı karşıtlığı değil. Çünkü çocukluk çağı aşılanmalarında Türkiye ortalamasının gerisinde değil. Buradaki durum aşı tereddüdü veya aşı ile ilgili kafa karışıklığı. Bu tereddüdün de ilk nedeni pandeminin başından beri sürecin şeffaf yürütülmemesidir. Bir de toplum ayağı var ki; Urfa eğitim, üniversite sınav başarısı, anne, bebek ölümü, mevsimlik tarım işçiliği gibi konuların tamamında son sıralarda yer alan bir il. Yani birçok konuda geri bırakılmış bir bölge o yüzden aşı sıralaması da bu sıralamalardan bağımsız ele alınmamalı. Pandemide paylaşılan oranlar haritalar sadece bu eşitsizliği görünür kıldı” dedi.

KAPATILAN SERVİSLER TEKRAR AÇILDI

Yüksekyayla, hastanelerde servis ve yoğun bakımlarda hasta sayılarının hızla arttığını belirterek, buna karşın etkili bir filyasyon yapılmadığını söyledi.

Aşı oranının istenilen seviyeye gelinceye kadar çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Yüksekyayla, “Bayram öncesi kapatılmış olan servis ve yoğun bakımlar bayram sonrası tekrar açıldı. Ayrıca ilk dönemlerdeki gibi etkili bir filyasyon da yapılmadığından genelde hastalar biraz ağırlaştıktan sonra teste geliyorlar. Yoğun bakım ve servisteki hastalarımızın çoğu aşısız veya iki dozu tamamlamamış hastalardan oluşuyor. Biz tabip odası olarak aşı oranlarının arttırılması için yapılan çalışmalarla ilgili sağlık müdürlüğünden veya valilikten herhangi bir davet almadık. Biz oda olarak ilk önce aşı ile ilgili doğru bilinen yanlışları sosyal medya aracılığıyla halkımızla paylaştık. Aşılama oranları istenilen seviyeye gelinceye kadar da farklı çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Halkımıza aşı olma çağrımızı yineliyoruz. Giderek artan hasta sayısının önüne geçmenin yolu aşılamanın arttırılmasından geçiyor” dedi.

BÖLGE’DEKİ SORUN AŞI ORANINDA DIŞA VURUYOR

Mardin Tabip Odası Başkanı Volkan Binbaş, vaka sayılarındaki artışla yeniden bir pik yaşandığını ifade ederek, “Kentte pandemi hastanesi neredeyse dolu, diğer piklerde olduğu gibi pandemideki alevlenmeyi tekrar yaşıyoruz. Aslında bu çok faktörlü bir sonuç, burada pek çok sorun çözülmüş değil. Okullaşma oranı, toplumsal gelişmişlik düzeyi, ekonominin gelişmişlik düzeyi. En birinci sebep sağlık sisteminin dönüşmesi, AKP iktidarı döneminde hızlanarak dönüştü. Bir neoliberal dönüşüm oldu. Bu hem ekonomik hem de toplumsal alanda oldu. Sağlık artık sermaye için kâr etmenin mekanizmalardan birisi haline geldi. Hem özel sağlık sektörünün desteklenmesi hem de yap işlet modeliyle şehir hastanelerinin sermayeye para transferinin gerçekleştirmesi, insanların sağlığı değil insanların sağlığı üzerinden para kazanmanın aracı haline dönüştü” dedi.

Sağlık sistemindeki sorunların Bölge’de aşılama üzerindeki etkisine değinen Binbaş, “Geçmişte sağlık çalışanları aşılarının ilaçlarını alıp halka ulaşıyordu. Burada vatandaşı aşıya ikna eden bir durum yok, insanlar talep ediyor sağlık hizmeti veriliyor. Sistem öyle bir hale gelmiş ki tetkiki, ilacı talep eden hastalar. Olay insanları davet etmek değil insanlara ulaşmak. Ev, ev dolaşıp, endişelerini ortadan kaldırıp aşı olmanın gerekliliğini onlara anlatıp, aşılamamız gerekiyordu ve eminim ki hiç kimsenin aşıya itirazı olmazdı. Bölge’nin kendine özgü sıkıntıları var. Bölge’deki düşük olmasının ana problemi coğrafyadaki politik, ekonomik, sosyokültürel birçok faktörü içerisine kattığımızda aşı oranlarında dışa vuruyor. Aşılamada Bölge’ye özel bir tutum gerekiyor. Halkımıza çağrım; bu yüzyılın en büyük başarısı aşıdır, aşı sayesinde bugün milyonlarca insanın ölümünün önüne geçilmiştir. Halkımıza insanlığı koruyabilmek için aşı olmak bir sorumluluktur diyoruz” ifadelerini kullandı.