Diyarbakır'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) vaka sayılarındaki artış sürüyor.

İldeki 10 katlı Gaziyaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 5 katı koronavirüs hastalarıyla doldu.

Bismil ilçesinde 6 mahalle karantinaya alındı.

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, Diyarbakır'ın 3 ay kadar önce mavi kategorideki iller arasında yer aldığına ve aşılamanın düşüklüğüne dikkat çekerek "Türkiye çapında bir ve ikinci dozları birlikte değerlendirdiğinde daha yüksek oranlarda aşılama varken, maalesef Diyarbakır’da birinci dozda henüz daha yüzde 43,96’da, bir ve ikinci dozu birlikte değerlendirdiğimizde yüzde 22,5 seviyesindeyiz" dedi.

Hastanede yatan hastaların yüzde 85’inin aşısızlar olduğunu aktaran Tekin, "Geri kalanlarda da değerlendirme yaptığımızda bir doz aşısı olup da ikinci dozunu yaptırmamış ya da ikinci dozunu yaptırdıktan sonra üçüncü dozunu yaptırmamış olanların yine yatışını olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

"DİĞER KATLARIN DA DOLMA İHTİMALİ VAR"

10 katlı Gazi Yaşargil Hastanesinin 5 katının Kovid-19 hastalarıyla dolu olduğunu belirten Tekin, "Bunların içerisinde Covid pozitif olup, olgu olarak var olan ya da bir kısmı da yoğun bakım hastaları. Eğer bu teması kesemezsek, bu kısır döngüyü kıramazsak gerek aşı, gerek kişisel tedbirlerle bunu kıramadığımız takdirde maalesef diğer katların da dolma ihtimali var" dedi.

Özellikle bayram sonrasında hastaneye yatışların artmaya başladığını ifade eden Tekin, "Bu hızla devam edecek olursa normal sağlık hizmetlerinden ödün verip geri kalan katlarımızı da Covid hastalarına açmak zorunda kalacağız. Vatandaşımızdan özellikle istirhamımız, ne olur şu dönem içerisinde en azından bir dur diyebilmek adına şu kısır döngüyü kırmak adına lütfen aşılarınızı olun. Mesafeye, maskeye, kişisel hijyen kurallarına lütfen bu dönemde uymaları gerekiyor. Aksi takdirde gidişatımız maalesef çok iyi değil" dedi.

"AŞI OLMAYANLARLA İLGİLİ TEDBİRLER GELEBİLİR"

Tekin, önümüzdeki günlerde aşı olmayanlarla ilgili kısıtlamalar gelmesinin söz konusu olabileceğini dile getirip "Bu hastalığın önünü durduramazsak farklı tedbirlerde gelebilir" dedi.

"ACİL AMELİYATLAR DEVAM EDER"

Acil ameliyatları hiçbir şekilde durdurmadıklarını kaydeden Cihan Tekin, "Ama elektif ameliyat dediğimiz, yani bekleyebilir, ötelenebilir ameliyatları bu durumda ertelememiz lazım. Acil ameliyatlar devam eder. Temennimiz normal sağlık hizmetini kesmeden covidi birlikte götürmemiz. Burada da en büyük görev vatandaşımıza düşüyor. Gerek aşıyla, gerek kişisel tedbirlerle birlikte mutlaka bize destek olmalılar. Her şeyden önemlisi kendi sağlıkları, kendi ailelerinin ve çevrelerinin sağlığı için bu desteği mutlaka vermelerini arzu ediyoruz. Vaka sayıları 100 binde maalesef 300’ün üzerinde 300-400 bandında gidiyor" dedi.

6 MAHALLE KARANTİNADA

Öte yandan Bismil ilçesinde 90 kişinin koronavirüs testinin pozitif çıktığı kırsal 6 mahalle,14 gün süreyle karantinaya alındı.

İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararınca Aralık, Ambar, Eliaçık, Güngeçti, Sinanköyü ve Serçeler mahalleleri 2 Ağustos itibaryla 14 gün süreyle karantina alındı.

Kaynak: Evrensel