Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı Diyarbakır Kültür ve Cemevi bugün yapılan törenle açıldı. Cemevi, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak’ın katılımıyla açıldı. Çok sayıda Alevi vatandaş cemevinin açılış törenine katıldı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) semah ekibinin gösterisiyle başlayan açılışın ilk konuşmasını PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman yaptı. Maraş katliamı anması yapmak isteyenlere dün yapılan saldırıyı kınayarak sözlerine başlayan Koluman, hükümetin Alevi açılımını eleştirerek “Alevileri sevmek istiyorsanız öncelikle cemevlerini tanımanız gerekiyor” dedi.

Koluman’ın ardından Büyükkadı ve Şarabi Köylüleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BÜŞAK-DER) Başkanı Aydın Atlı, “Cemevininin barış, kardeşlik, dostluk getirmesini diliyorum” dedi.

PSAKD Genel Başkanı Hüseyin Güzelgün de cemevine katkılarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’e teşekkür etti. Mücadelelerinin devam edeceğini belirten Güzelgün, “İnkarcı politikalara karşı mücadele edeceğiz” dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkan Yardımcısı Kemal Bülbül de açılışta bir konuşma yaptı. Bülbül, “Zindanda karanlığı aydınlatan Mazlum Doğan ile Ankara Mamak Cezaevinde yaşasın ‘Kürt ve Türk halklarının kardeşliği’ diyen Deniz Gezmiş’i birleştirelim” dedi.

Avrupa Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turgut Öker ise inançların, kimliklerin teslim olmadığını olduğunu belirtirken, “Tek din tek ırk dayatmalarının iflas günüdür” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de açılışta yaptığı konuşmada, “Bu topraklarda inanca zulüm yapanlar yaşamayacaktır.” dedi.

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise “Zulme boyun eğenler şereflerini kaybederler. Kerbela’dan bu yana direnişi bir gelenek haline getiren Alevileri kutluyorum. Sahte Kürt açılımlarıyla, sahte Roman açılımlarıyla bana biat edersen, bana itaat edersen seni varmış gibi kabul ederim, diyorlar. Dün Maraş’ta yaşananlar bu zihniyetin neyin bekçisi olduğunu göstermiştir” dedi.

Gültan Kışanak bölgede farklı kültürlerin olmasına rağmen eşitlik duygusuyla birarada yaşanılacağını dile getirdi. Kışanak, Alevilerin geleneklerini, inançlarını kentlerde daha güçlü sürdürerek gelecek nesillere, taşıyabilmesi için cemevlerinin ibadethane statüsünde açılması ve kabul edilmesinin önem taşıdığını söyledi.

Şimdiye kadar Alevi, Kürt, Romen açılımlarıyla vakit geçirildiğini savunan Kışanak, ''AK Parti Hükümeti, Alevi yurttaşların en temel talebi olan ibadetlerini yerine getireceği bir mekanı çok görüyor. Zalimlere karşı yan yana mücadelenin en güçlü temsilini yaşıyoruz. Bu topraklarda yana yana, farklı ama eşit olarak yaşayacağız. Bu cemevinin açılışıyla Seyit Rıza'nın ve Mazlum Doğan'ın ruhu şad olacaktır'' ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran’a Cemevine yaptıkları katkıdan dolayı plaket verildi. Plaket töreninin ardından Cemevinin açılışı yapıldı. Açılışın ardından Cemevi gezildi. Deyişlerin okunduğu açılışta aşure duasının okunmasıyla aşure dağıtımı yapıldı.