Diyarbakır Silvan minibüs hattından çalışan minibüs sürücü ve sahipleri ile kooperatif yöneticileri sopa ve kalaslarla Büyükşehir Belediyesi’ne saldırdı. Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının yaralandığı saldırıda olay yerine gelen polis saldırganlar belediye çalışanları tarafından durdurulana kadar seyirci kalması dikkat çekti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet sınırının il sınırına kadar genişlemesiyle birlikte Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planı gereği ve halkın yoğun talebi üzerine diğer ilçelerde olduğu gibi Silvan-Diyarbakır hattına belediye otobüsü koydu. Buna karşı çıkan Silvan Minibüs Hattı Kooperatifi ile minibüs sahip ve şoförleri saat 11.00 sıralarında 21 SY 319, 21 SZ 002, 21 SZ 366, 21 SZ 776, 21 SZ 007, 21 SZ 535, 21 SZ 521 plakalı Silvan-Diyarbakır hattında çalışan otobüslerini Büyükşehir Belediyesi önüne getirerek park etti. Araçlarından sopaları çıkaran minibüsçüler önce belediye girişindeki güvenlik kulübesine saldırdı. Ardından ağır galiz küfürlerle belediye ana hizmet binasına saldırdı. Belediye Özel Güvenlik ekipleri ile zabıtanın engelleme çabalarına karşın saldırı artarak sürdü. Saldırıya uğrayan bir güvenlik görevlisi kendini korumak için iki el havaya ateş açmak zorunda kaldı. Belediye personeli de aşağıya inerek saldırganları durdurmaya çalıştı.

Bu sırada belediye önüne önce akrep olarak bilinen bir zırhlı polis aracı geldi. Bir süre sonra diğer polis ekipleri de belediye önüne geldi. Polisin saldırganları izlemesi dikkat çekerken, aralara giren bir sivil polis yetkilisi de saldırganlar tarafından tartaklanmak istendi. Polislerin çoğalmasıyla birlikte saldırganlar kendiliğinden saldırıyı durdurdu. Bu sırada Genel Sekreter Fahrettin Çağdaş neden seyirci kalındığı yönünde polis yetkilisine sitem eterken, bir polis görevlisi “Sizin görevliler de saldırmış” diyerek söylemesi Genel Sekreter Yardımcısı Zülfü Atlı, “Bari bu ayıbı yapmayın” diyerek çıkıştı.

Olay yerindeki polis amirleri belediye protokol yolundaki bulduğu iki adet boş tabanca kovanını ablukaya alarak Olay Yeri İnceleme Ekibi’ni çağırdı.

Şu an Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı, BDP İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri ve belediye çalışanları ile birlikte saldırı ile ilgili açıklama yapıyor.

Saldırının ikinci dalgası polisle birlikte gerçekleştirildi

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları’nın açıklamalarından sonra yolun karşı tarafında bulunan ve polisin kontrolündeki Silvan minibüsçüleri yeniden saldırı gerçekleştirdi. Bu sırada belediye önünde bulunan gençler de taşlarla karşılık verdi. Çalışanların yeniden aşağıya inerek karşılık vermesi üzerine saldırganlar belediyeye ait çekici ve 5 zabıta aracını tahrip etti. Bu sırada Elazığ Caddesi’nden Dağkapı yönüne gelen belediye otobüsü de saldırganlar tarafından durdurularak tahrip edildi.

Toplanan halk da belediye önünde duran Diyarbakır-Silvan hattına ait yarım otobüsleri tahrip etti. Polis halkın üzerine gaz bombası attı ve tazyikli su sıktı. Polis zaman zaman da plastik mermi sıktı. Polisin saldırısında pek çok belediye çalışanlarının yanı sıra Destek Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Kaya da yaralandı. Fen İşleri Daire Başkanı Bülent Uçan da polisin belediye içine sıktığı gazdan etkilendi ve hastaneye kaldırıldı. Bir ara polis belediye ana hizmet binasına girmek istedi.

Polisin saldırısı sonucunda çok sayıda gazeteci de yaralandı. Bazı gazetecilerini kameraları da tahrip oldu. Toplu halde duran gazetecilere TOMA 2 aracından su sıkıldı. Gazeteciler su sıkan TOMA 2 Araç sürücüsüne tepki gösterdi. Gazeteciler ile polis yetkilileri arasında zaman zaman sert tartışmalar yaşandı.