Diyarbakır'da 4 kişinin öldüğü HDP mitingine yönelik bombalı saldırıyla ilgili çarpıcı iddialar gündeme geldi. Zaman Gazetesi’nin haberine göre Emniyet, IŞİD militanı Orhan G.'yi aylarca takip etti, ancak bombaları patlattığı 5 Haziran'da takibi bıraktı. Diyarbakır, Mersin ve Adana'da patlatılan bombaların aynı olması da soru işaretlerini artırdı.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 5 Haziran'da Diyarbakır'da yaptığı Mitingde bombalı saldırı düzenleyen IŞİD militanı Orhan G.'nin saldırı günü teknik takipten çıkarıldığı iddia edildi. Adıyaman'dan IŞİD saflarına katıldıktan sonra saldırı için Diyarbakır'a gönderilen Orhan G.'nin uzun zamandır emniyetin teknik takibinde olduğu belirlendi. Bombacı, saldırının olduğu günün sabahında teknik takipten çıkarıldı.

Diyarbakır'da 4 kişinin hayatını kaybettiği 402 kişinin yaralandığı HDP mitingindeki bombalı saldırıyla ilgili soru işaretleri halen cevaplanmayı bekliyor. IŞİD militanı olduğu anlaşılan Orhan G., bombalı saldırının ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Gizlilik kararı verilen soruşturma ise sürüyor.

Bombacıya kim ya da kimlerin yardım ettiği ve bağlantıları henüz açıklanmadı. Alınan bilgiye göre Adıyaman Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü, ailesinin başvurusuyla IŞİD'e katıldığını öğrendiği Orhan G.'yi teknik takibe aldı. Gaziantep'te bir süre kaldıktan sonra şehirdeki IŞİD yapılanması aracılığıyla Suriye'ye geçtiği tespit edilen Orhan G.'nin IŞİD saflarında savaştığı öğrenildi.

İddiaya göre, HDP'nin Diyarbakır'daki mitinginden birkaç gün önce Türkiye'ye giriş yaparak Gaziantep'e gelen Orhan G. burada yine teknik takipte olan bir grupla görüşmeler yaptı. Daha sonra Diyarbakır'a gelerek bir otele yerleşen bombacının, saldırıdan bir gün önce 2 yeni telefon hattı aldığı tespit edildi. Ancak Emniyet'in aylarca adım adım takip ettiği Orhan G., bombalı saldırıyı gerçekleştireceği 5 Haziran günü teknik takipten çıkarıldı. Orhan G.'nin saldırı günü teknik takipten çıkarılması soru işaretlerine neden oldu.

ADANA, MERSİN VE DİYARBAKIR'DAKİ BOMBALAR AYNI

Diyarbakır'da HDP'nin mitinginde patlatılan 2 bombanın, 18 Mayıs'ta HDP'nin Mersin ve Adana il başkanlıklarında patlatılan bombalarla aynı olduğu tespit edildi. 3 ildeki bombanın metal parçalarla güçlendirilmiş TNT türü patlayıcı olduğu ortaya çıktı.

HDP'nin Adana ve Mersin'deki bürolarına bomba koyan şahsın kimliği uzun süre tartışılmıştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, kamera görüntüleriyle kimliği belirlenen saldırganın DHKP-C mensubu olduğunu açıklamıştı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, "Bize gelen bilgilere göre bu kişi Suriye'ye giriş çıkış yapmış. Bu kişinin bir yakını IŞİD'de şu anda militandır. Bu kişi de IŞİD bölgesinde bir süre kalmıştır. DHKP-C'li dedikleri şahsın, Suriye'de IŞİD ile bağlantıları olduğu bilgileri bizde mevcut" demişti.

Diyarbakır'da patlayan bombanın ardından hükümete yakın bazı gazeteler saldırganın DHKP-C mensubu olduğunu ileri sürmüştü. Ancak daha sonra saldırganın IŞİD militanı olduğu ortaya çıkmıştı.