Tahir Elçi cinayetine dair Sur iddianamesinde adı geçen bir şüphelinin kimi yayın organlarında da yer bulan beyanlarına Diyarbakır Barosu'ndan yalanlama geldi.

Baro Genel Sekreteri Abdullah Çağer, olay yeri incelemesi ve görgü tanıklarının anlatımlarının Elçi'yi öldüren kurşunun o esnada polisten kaçan iki kişinin silahlarından çıkmadığını kaydetti.

Diyarbakır Barosu, Sur'da katledilen başkanları Tahir Elçi'nin faillerinin bulunması ve soruşturma dosyasının hızlı ve etkili yürütülmesi için Diyarbakır Adliyesi önündeki açıklamalarına devam etti. Çok sayıda avukatın katıldığı açıklamada, üzerinde Tahir Elçi'nin fotoğrafının yer aldığı Türkçe ve Kürtçe "Seni unutmayacağız" pankartı açıldı. 

Açıklamada konuşan Amed Barosu Genel Sekreteri Abdullah Çağer, Elçi cinayeti üzerinden 10 ay geçmesine rağmen soruşturma dosyasında henüz yeni bir gelişmenin yaşanmadığına dikkat çekti. 

'DOSYANIN AĞIR İŞLEYİŞİ KAYGI VERİCİ'

Çağer, "Başkanımız Tahir Elçi cinayetinin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen maalesef iddianame ortada yok. Hiçbir şüpheli de ortada yok. Elçi dosyasında bu ağır işleyiş kaygı verici bir aşamaya gelmiştir. Elçi'nin failleri bulununcaya kadar her hafta burada olmaya devam edeceğiz" dedi. 

'KAÇAN ŞAHISLAR ÖŞDÜRMEDİ'

Elçi cinayeti konusunda Sur iddianamesinde yer alan tutuksuz bir şüphelinin basın-yayın organlarında yer alan kimi iddialarına ilişkin de konuşan Çağer, şu noktalar üzerinde durdu:

"Tahir Elçi soruşturma dosyasında baro olarak yaptığımız soruşturmada, olay yerinde görüntüler yüzlerce defa izlendi. Orada görgü tanığı olabilecek ne kadar kişi varsa biz imkânlar dâhilinde hepsine ulaşmaya çalıştık. Görgü tanıklarının hiçbirisinin kaçan şahısların (Mahsum Gürkan) ateşinden kaynaklanan öldürme olasılığının olmadığını gördük. Soruşturma makamı tarafından askeri kriminalden bilirkişiler istendi, olay mahallinde lazer ışınlarıyla ölçümler alınıp, kurşunun geldiği yer tespit edildi. 

Yapılan bu çalışmalar neticesinde de dosya Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Bu raporu soruşturma makamından alıp detaylıca inceledik: Burada kaçan her iki şahsın silahlarından çıkan kurşunların başkana (Tahir Elçi) isabet etmediğini gördük. Yine başkanın öldürülmesi olayından önce bunların ateş etme durumlarının olmadığı, çünkü birisinin mermileri bittiği birisin de silahının tutukluluk yaptığı sırada başkanın vurulduğu bütün görüntülerde açık bir şekilde belirlenmiştir." 

'10 AYDIR NEDEN İFADESİ ALINMADI' 

Çağer devamında ise "Eğer burada yakalanan bir şahıs var ise, 10 aydır neden bu dosyada ifadesi alınmadı. Bu şahsa ilişkin neden bize herhangi bir bilgi verilmedi. Bu şahısla ilgili bu dosyada herhangi bir işlem yapılmadı. Bütün bu hususlar sadece ve sadece başkanın öldürülmesine ilişkin olayı, maalesef başkanın uğraşmış olduğu cezasızlıkla mücadele kapsamındaki dosyalara onun da dosyasına eklemekten ibarettir. Ancak biz Diyarbakır Barosu olarak buna izin vermeyeceğiz. Başkanın dosyasının bu şekilde işlem görmesine müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.

KAYNAN: DİHA