İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınıp yerine kayyım atanmasının ardından tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı’nın “terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın 2’nci duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Duruşmaya Almanya Büyükelçiliğinden Siyasi İşler Dairesi Başkatibi Paul Amann, Avrupa Birliği Delegasyonu üyeleri, ABD Adana Siyasi İşler Konsolosu Rebacca Daffing, İnsan Hakları İzleme Örgütü temsilcileri, Düşünce Suçuna Karşı Girişim, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, Barış Akademisyeni Onur Hamzaoğlu, Halkların Demokratik Kongresi (HDP) milletvekilleri Remziye Tosun, Dersim Dağ ve Musa Farisoğulları, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Diyarbakır İl Yöneticileri, TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri  Bülent Nazım Yılmaz’ın yanı sıra birçok sendika, meslek odası, insan hakları örgütleri temsilcileri katıldı.

Duruşma öncesi katılmak isteyenler üst aramasından geçerek duruşma salonuna alındı.

Duruşmaya Adnan Selçuk Mızraklı Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanırken avukatları Cihan Aydın, Mehmet Emin Aktar, Zülal Erdoğan ve Muhsin Bilal hazır bulundu.

"SAVCI, ÜSTÜ KAPALI OLARAK HUKUKSUZ BİR ŞEKİLDE SES KAYDI ALINDIĞINI İTİRAF ETTİ"

Evrensel'den Cengiz Anıl Bölükbaş'ın haberine göre avukat Mehmet Emin Aktar “İddianamede iki şey yer aldı. İlk olarak DTK’deki faaliyetleri ve itirafçının beyanları. İddialara temel oluşturan ortam kayıtlarının müvekkilimin olup olmadığının araştırılması için ara karar verildi. Ses kaydı alınmış ve araştırmaya gönderilmiş. Ancak ne bizden ne Cumhuriyet Başsavcılığından görüş alınmaksızın bundan vazgeçildi. Mızraklı hakkında Eylül 2010, Mayıs 2013’te dinlemeler yapılıyor. Cumhuriyet savcısı üstü kapalı olarak hukuksuz bir şekilde ses kaydı alındığını itiraf etmiş oluyor. Bu delillerin dosyadan çıkması gerekiyor. Çünkü şüpheli olmayan birinin ses kayıtları alınmış ve dosyaya konulmuş. Bunların geçerliliği kalmıyor” diye konuştu.

"İTİRAFÇININ BEYANLARININ KURGU OLDUĞU ÇOK BELLİ"

İtirafçının beyanlarını da değerlendiren Aktar, “İstanbul’da yalancı tanıkların olduğu kahveler var. Alacak verecek davası olan kişiler gidip oradan tanık ararlarmış. H.B.A. tam olarak o kahvedekiler gibi. H.B.A’nın beyanlarının kim tarafından alındığı belli değil. İfade tutanağı hukuka uygun değil. Mahkeme beyanların hukuka uygun olup olmadığını araştırmadı. Dışarıdan kim baksa H.B.A’nin beyanlarının kurgu olduğunu anlar” dedi.

Mahkeme önceki celse alınan ara kararları ve kovuşturmanın genişletilmesi taleplerini reddetti.

"KİM BAŞKAN OLURSA BU DURUMA MARUZ KALACAKTI"

Duruşmada konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı avukat Cihan Aydın, “Üretilmiş bir dava ve öncesinden hazırlıkları başlamış. Kim başkan olsaydı bu hukuk dışı şeye maruz kalacaktı. Bu davada hukuka dair bir şey yok. Bir tanık var. Nasıl dinlendiği konusunda hiçbir bilgi yok. Sizin göreviniz bu delillerin nasıl oluşturulduğunu araştırmak değil mi? İddianame karar oluşturuyorsa mahkeme başkanı niye orada oturuyor? Bizim bu delilleri test etmemiz lazım. Ama siz bu kararlardan feragat ettiniz. Siz yargılamanın yolunu açmalısınız. Bizim talebimiz, Selçuk Mızraklı tahliye edilmesi. Bütün deliller toplandıysa niye tutukluyorsunuz? Delil karartma veya kaçma şüphesi yok. Siz de bu suça ortak oluyorsunuz. Ama yok diyorsanız adli kontrolle serbest bırakın” ifadelerini kullandı.

Mahkeme, Mızraklı'nın tutukluluğuna devam kararı vererek duruşmayı 9 Mart'a erteledi.

NE OLMUŞTU?

19 Ağustos 2019’da görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, 31 Mart yerel seçimlerine 11 gün kala H.B.A. isimli itirafçının aleyhine verdiği ifade doğrultusunda 22 Ekim’de tutuklandı. Mızraklı’nın ikinci duruşması öncesi hızlı bir şekilde mütalaa veren savcı, Mızraklı’nın “terör örgütüne üye olduğu” iddiasıyla 15 yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını istedi. Mızraklı’ya yöneltilen suçlamalar arasında H.B.A.’nin aleyhine verdiği ifadeler, DTK faaliyetleri ve Sarmaşık Yoksullukla Mücadele Derneği çalışmaları bulunuyor.