Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) 2016 yılı Sayıştay Denetim Raporu yayımlandı.

Bütçeden bir yılda 6 milyar 482 milyon 979 bin TL ödenek alan DİB’in İslamiyet’te ‘haram’ olarak kabul edilen faiz yoluyla bir yılda 255 bin TL kazandığı ifade edildi.

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in aktardığına göre, 2015 yılında da 197 bin TL faiz geliri elde eden DİB, geçtiğimiz yıl kira gelirlerinden 2 milyon 884 bin TL, bağışlardan 10 milyon 435 bin TL, para cezalarından 104 bin TL ve özel gelirlerden de 4 milyon 476 bin TL’yi kasasına koydu.

PERSONELE 5 MİLYAR

AKP döneminde bütçesi düzenli bir biçimde artırılan ve birçok tartışmalı ‘fetva’sı ile de bilinen DİB’in yüksek tutarlardaki harcamaları da dikkati çekti.

DİB’in harcamalarını kalem kalem açıklayan Sayıştay raporuna göre, en fazla harcama “personel giderleri” kaleminden yapıldı. DİB, bir yılda personeli için 5 milyar 129 milyon TL harcadı. “Mal ve hizmet alımı” için 222 milyon 579 bin TL harcayan DİB, “temsil ve tanıtma” giderlerine 2 buçuk milyon TL harcadı. “Kar amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler” kaleminde yapılan harcamalar, DİB’in bütçeden aldığı paydan başka kurumlara toplam 103 milyon 679 bin TL aktardığını ortaya çıkardı.

DİB, “vergi gelirlerinin ret ve iadesi” kalemi için kasasından 258 milyon 510 bin TL çıkardı.

DİYANET'İN 'İSTİHBARAT' FAALİYETLERİ

Sayıştay’ın hazırladığı raporda yer alan ‘42 TL’lik bir harcama, DİB’in 16 Nisan Referandumu öncesinde gündeme gelen Avrupa ülkelerinde istihbarat çalışmaları yaptığı iddialarını anımsattı. Raporun, ‘Faaliyet Sonuçları Tablosu’nda yer alan ‘personel giderleri’ kaleminde ‘istihbarat personeli’ hakkında yapılan harcamaya ilişkin herhangi bir veriye yer verilmezken, “Sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri” kaleminde ‘istihbarat personeli’ için 40 TL tutarında sembolik bir harcama yapıldığı ortaya çıktı.

“DİB istihbarat personeli mi çalıştırıyor” sorusunu gündeme getiren bu harcama, Ocak ayında Almanya ile yaşanan krizi akıllara getirdi. 2017 yılının ilk ayında Almanya, Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği (DİTİB) camilerinde görevli bazı imamların Gülen Cemaati hakkında Ankara’ya bilgi notları göndermesi üzerine inceleme başlatmış, Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, iddialar üzerine güvenlik makamları tarafından inceleme başlatıldığını açıklamıştı.